Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ny Gazaflotta i juni

Sex skepp har blivit femton när årets ”frihetsflotta” avseglar mot Gaza i juni. Både Israel och aktivisterna har dragit lärdomar av fjolårets blodbad och tränar sig inför ett nytt möte till havs.

– Hela världen fördömer blockaden av Gaza, men ändå så pågår den år ut och år in, säger Åsa Andersson på Svensk sjuksköterskeförening.

Med runt 20–30 andra svenskar ska hon stå redo för att ge sig av veckan före midsommar. De vet inte vilken hamn eller båt det blir. Arrangörerna vill blanda nationaliteterna den här gången.

Förra året bestod hjälpkonvojen Ship to Gaza av runt 500 deltagare. I år har intresset varit enormt. Femton fartyg med 1.500 aktivister kommer att delta, uppger IHH, en av de 24 organisationerna bakom konvojen.

Från Sverige deltar kända namn, som Miljöpartiets Jabar Amin, och författarna Henning Mankell och Maria-Pia Boëthius.

Hon är optimistisk, men tar för säkerhets skull inget oersättligt med.

– Det blir väl att ta med sig en skräpdator och en engångsmobil eftersom Israel brukar ta allting, säger Boëthius.

Avresans tidpunkt spikades av den islamiska hjälporganisationen IHH i måndags på däcket till aktivisternas flaggskepp Mavi Marmara i Istanbul. För ett år sedan sköts nio människor ihjäl i kalabaliken när Israel bordade båten.

När Mavi Marmara kom hem till Istanbul i fjol var fartyget draperat med en jättelik banderoll med de dödas ansikten på.

Relationerna har ännu inte normaliserats mellan Turkiet och Israel.

Det dödliga våldet har fått aktivisterna att arbeta än mer med ickevåldskurser.

Stellan Vinthagen, som forskar om motstånd och aktivism vid Göteborgs universitet, anser att man underskattade Israels vilja att använda våld förra året.

– Men nu vet vi vad Israel är berett att göra.

Enligt honom har man vidtagit hemliga åtgärder för att kontrollera situationen bättre:

– Vi försöker se till att Israel inte kan göra samma censur av en eventuell bordning.

Det israeliska försvaret (IDF) förbereder sig samtidigt med riktlinjer om hur man ska hantera ”framtida flottor så etiskt som möjligt”, meddelar man via sin hemsida.

Ship to Gaza har även bett FN eller EU att inspektera fartygen för att säkerställa att inga vapen förs med i lasten av förnödenheter. Allting ska videofilmas.

Att Egypten öppnat gränsövergången vid Rafah glädjer aktivisterna som TT talar med, men är inte nog, anser de. All kommersiell trafik måste fortfarande gå via Israel.

– Det är ett enormt problem i Gaza att man inte får bedriva handel som vilken annan befolkning som helst, säger Vinthagen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.