Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 00:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-karantan-for-scientologfartyg-efter-masslingsfall/

Världen

Ny karantän för scientologfartyg efter mässlingsfall

Foto: Kirk Elliott/AFP

Ett kryssningsfartyg som tillhör scientologkyrkan sattes för några dagar sedan i karantän på den karibiska ön Saint Lucia. Detta sedan ett fall av mässling har bekräftats ombord. Nu är fartyget på väg tillbaka till hemmahamn i Curaçao – men även där väntas fartyget mötas av restriktioner.

Rätta artikel

Fartyget väntas anlända till hemmahamnen under dagen. Då ska hälsoinspektörer gå ombord för att undersöka vilka som kan ha utsatts för smitta från den besättningsmedlem som bär på mässlingen, liksom hur många ombord som sedan tidigare är vaccinerade. De som kan bevisa att de har skydd mot sjukdomen kan förmodligen få tillstånd att lämna fartyget.

– Det vi inte vill är att sjukdomen ska spridas ytterligare, säger Curaçaos chefsepidemiolog Izzy Gerstenblut, och tillägger att karantän är det enda sättet att förhindra detta.

Fartyget är ett 134 meter långt fartyg som scientologer använder för religiösa rekreationsresor. Uppemot 300 personer, passagerare och personal, har sedan i måndags inte fått lämna fartyget.