Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-10-22 22:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-lag-kan-strypa-usa-stod-till-palestinier/

Världen

Ny lag kan strypa USA-stöd till palestinier

Palestinske presidenten Mahmud Abbas.
Palestinske presidenten Mahmud Abbas. Foto: Abbas Momani/AFP

Jerusalem. En ny lag äventyrar USA:s stöd åt den palestinske presidenten Mahmoud Abbas säkerhetsstyrkor. Samtidigt varslar Jerusalems borgmästare Nir Barkat om att vräka UNRWA, FN-organet som ansvarar för palestinska flyktingar, från staden.

Nathan Shachar
Rätta artikel

Den nya amerikanska lagen är inte specifikt riktad mot palestinierna, men kommer ändå att påverka relationerna till dem. Lagen ger USA:s domstolar rätt att konfiskera tillgångar från stater och organisationer som uppbär amerikanskt bistånd, om förmånstagaren kan kopplas till terrordåd.

Det palestinska självstyret bekämpar i dag terrorism, men dess föregångare PLO begick på sin tid många terrordåd, bland annat mot amerikanska medborgare, vilka flera gånger försökt utkräva skadestånd från självstyret. USA:s högsta domstol har hittills blockerat sådana stämningar, som skulle kunna ruinera Abbas regim. 

Men den nya lagen, och HD:s nya sammansättning, öppnar på nytt för möjligheten. Det är därför troligt att Mahmoud Abbas, om han inte får garantier, avstår från den halva miljard kronor om året det rör sig om. USA-stödet utgör cirka fem procent av den totala kostnaden för de många säkerhets- och polisstyrkorna, som i sin tur slukar drygt en fjärdedel av Abbas budget.

Planerna på att avlägsna FN-organet UNRWA från Jerusalem har länge stått på högernationalisternas program. Problemet är att staden, som styrs av en koalition av ultranationalister och ultraortodoxa religiösa judar, knappt erbjuder någon service åt de palestinska flyktinglägren, där UNRWA har hela ansvaret för skolor, hälsovård och utdelning av mat till nödställda.

Den usla servicen till stadens arabiska delar beror delvis på myndigheternas svala intresse, men framför allt på att araberna, nära fyrtio procent av befolkningen, inte har någon representation i stadshuset. För femtio år sedan, efter Israels erövring av östra Jerusalem, förbjöd den palestinska exilledningen stadens araber att delta i israeliska val.

Jerusalems palestinier förstår sedan länge att de skulle vinna på att trotsa det gamla förbudet och skaffa sig konkret politisk makt i staden. Men varje gång en lokal palestinier tillkännagivit sin kandidatur har han ”övertalats” låta bli av regimen i Ramallah, som till varje pris vill förhindra framväxten av ett alternativt nationellt ledarskap i den viktigaste palestinska staden.

Den palestinske ledare som först pläderade för palestinskt valdeltagande var förre premiärministern Salam Fayad, i ett samtal med DN 2013. Inför borgmästarvalet om ett par veckor anmälde sig en arabisk kandidat, som dock drog sig ur efter påtryckningar. 

Ämnen i den här artikeln:

USA
Jerusalem
Israel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt