Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-24 01:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-lag-orsakade-upplopp-i-montenegros-parlament/

Världen

Ny lag orsakade upplopp i Montenegros parlament

En präst och troende från serbiska ortodoxa kyrkan i en demonstration mot lagen som på lördagen skrevs under av landets president Milo Djukanovic. Foto: Savo Prelevic/AFP

En ny lag som sägs hota ett stort antal äldre byggnader som tillhör den ortodoxa kyrkans egendomar upprör känslorna i Montenegro. Ett tjugotal oppositionspolitiker greps tillfälligt efter upplopp i parlamentet. På lördagen skrev landets president Milo Djukanovic under lagen.

Enligt lagen kommer kyrkliga egendomar som i dag inte kan bevisas tillhöra den ortodoxa kyrkan och som ägdes av staten före den 1 december 1918 konfiskeras av staten. Detta har upprört företrädare för kyrkan som menar att man riskerar att förlora hundratals medeltida kyrkor, kloster och andra egendomar.

Montenegros president har svarat på kritiken och menar att den nya lagen tvärtom är tänkt att stärka den Montenegrinska ortodoxa kyrkan som har starka kopplingar till Serbien.

Men den nya lagen har upprört många och den pro-serbiska oppositionen i Montenegro har krävt att Djukanovic ska återremittera den till parlamentet för omarbetning. Oppositionen har också krävt en folkomröstning i frågan, skriver tidningen Pobjeda.

Sedan parlamentet godkände lagen i torsdags har tusentals ortodoxa, däribland många präster, gått ut i protester i huvudstaden Podgorica. I grannlandet Serbien samlades hundratals demonstranter framför Montenegros ambassad för att protestera mot lagen, skriver Euronews.

Också i det montenegrinska parlamentet var det oroligt och 17 oppositionspolitiker greps på fredagen, däribland ledaren Andrija Mandic, efter det att tumult uppstod. Enligt flera medier kastades smällare och gasbehållare och några i oppositionen försökte förstöra mikrofonerna. Civilklädd polis utrustade med gasmasker tvingades ingripa.

Ytterligare fem personer greps men samtliga utom tre släpptes senare. De tre misstänks för att ha försökt att hindra talmannen från att göra sitt jobb.

– Vi är redo att dö för vår kyrka, det är därför vi demonstrerar i natt, sa Andrija Mandic under tumultet i parlamentet.

Mandic dömdes tillsammans med en annan oppositionspolitiker, Ivan Knezevic, i maj i år till fem års fängelse för att ha deltagit i en påstått kuppförsök, som ska ha letts av ryska agenter år 2016. Målet ska ha varit att störta den dåvarande premiärministern och nuvarande presidenten Milo Djukanovic. Mandic och Knezevic är för närvarande fria sedan domen överklagats.

Ärkebiskop Miodrag Sujovic manade på fredagen till lugn liksom Serbiens president Aleksandar Vucic som på lördagen sa att han ”tror och hoppas” att problemen kommer att kunna lösas utan att man skadar banden mellan länderna. Vucic säger också att han är oroad över kyrkans egendomar och om de kommer att bevaras.

Konflikten har också märkts i det serbiska parlamentet där nationalister med hjälp av banderoller kritiserade Serbiens ledning för att inte ha agerat mot Montenegro.