Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 18:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-lag-ska-fa-fler-militarer-att-overge-maduro/

Världen

Ny lag ska få fler militärer att överge Maduro

Bild 1 av 2 Anhängare till oppositionsledaren Juan Guaidó.
Foto: Federico Parra/AFP
Bild 2 av 2 Oppositionsledaren Juan Guaidó.
Foto: Rayner Pena/DPA

RIO DE JANEIRO. Parlamentet i Venezuela har godkänt en ny lag som ska få fler militärer våga överge regimen och ställa sig bakom landets interimspresident. Lagen ger amnesti åt de militärer som begått brott under president Nicolás Maduros styre. 

Rätta artikel

– Aldrig förr har vi varit tydligare mot militären, säger Juan Guaidó.

Han bekräftar att han haft hemliga möten med högt uppsatta militärer och att alla befälen undrat om de kommer att erbjudas amnesti om de väljer att lämna Maduros auktoritära regim.

– Vi förväntar oss ett stort stöd och kräver nyval. Jag tror vi kan se dessa förändringar inom kort, säger Juan Guaidó.

En av de senaste militärerna som gått över till oppositionens sida är den före detta kaptenen Carlos Guyon Celis som tidigare var trogen den före president Hugo Chávez. Kaptenen deltog i den militärkupp som Chávez lanserade 1992 för att störta den korrupte presidenten Carlos Andrés Pérez och stod på Chávez sida när han valdes till president 1998. I en video som kaptenen släppt på Twitter uppmanar han sina kollegor att byta sida för att stoppa svälten som drabbat befolkningen efter att Maduro kom till makten.

– Bästa kollegor, det är dags att dra ut svärdet och hugga av dessa kedjor som förtrycker folket, säger Carlos Guyon Celis i sin video.

En som följt uppmaningen är flygkaptenen Carlos Vásquez González som hoppade av i måndags. På Twitter uppmanar han sina kollegor i försvarsmakten att göra samma sak.

– Ställ er på rätt sida av historien. Ett skifte är på gång. Låt oss erkänna Juan Guaidó som vår överbefälhavare, säger han i en video.

Den högst uppsatte militären som hoppat av är general Francisco Yanez som var en av flygvapencheferna. Han bytte sida i helgen och menade att 90 procent av militärerna är missnöjda med Maduro. När parlamentet nu erbjuder militärerna amnesti för de människorättsbrott som begåtts under de senaste fem år som Maduro förtryckt oppositionen kan det tänkas få en effekt. Maduro är medveten om riskerna och har ägnat den senaste tiden till att besöka regementen för att hålla leden lojala.

En sak som kan försvåra avhoppen är att Maduro gett militären ansvar för att distribuera statens subventionerade matpaket till regimtrogna anhängare. På grund av korruptionen har militären satt i system att förskingra matpaketen och sälja dem på svarta marknaden. Det gör att militärerna blivit rika på bekostnad av befolkningens lidande. Ilskan över hur distributionen hanteras gör att den dag militären inte längre skyddas av sina vapen kan befolkningen hämnas.

Venezuelas försvarsminister Vladimir Padrino är inte heller särskilt intresserad av att ge upp. Tillsammans med landets före detta vicepresident Tarek El Aissami och ordföranden för regimens generalförsamling Diosdado Cabello beskylls han av USA för att styra en av Sydamerikas största kokainkarteller. Genom att kontrollera polisen, militären, vägarna, hamnarna och flygplasterna anklagar USA trojkan för att föra ut kokain från Colombia som smugglas till hamnar i Europa och Afrika.

Läs mer: Venezuela - landet som gick bankrutt 

Läs mer: Italien blockerar EU-uttalande till stöd för Venezuelas oppositionsledare