Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ny lag ska underlätta kameraövervakning

Lagen underlättar för butiks-ägare att filma sina kunder. I bostäder slopas regleringen av övervakning helt.

Reglerna för kameraövervakning är otydliga och för få känner till vad som gäller, enligt justitieminister Beatrice Ask (M). Hon var därför positiv till utredningen som presenterades i går.

– Det blir enklare i och med att man för samman de olika regelverken till en samlad lagstiftning. Ett problem är att det inte funnits någon vettig praxis på det här området, säger Ask till DN.

I dag regleras övervakningen av två lagar: lagen om allmän kameraövervakning och personuppgiftslagen (pul), bägge från 1998.

– De som har tillämpat lagstiftningen uppfattar det som krångligt med två lagar. Det anses även svårt att tillämpa personuppgiftslagens så kallade missbruksregel, som innebär att man får kameraövervaka så länge inte någon blir kränkt, säger regeringens utredare Margareta Åberg.

Den nya lagen gäller all kameraövervakning som inte är hemlig eller privat. Att den privata sfären inte längre regleras är något nytt.

I dag måste man upplysa om att man har kameror i sin bostad, men få efterlever detta och det är svårt att kontrollera att det följs, enligt utredningen. Hävandet av regler för hemmakameror gläder Beatrice Ask.

– Vad man gör i sitt eget hem måste man ändå få bestämma själv.

Fakta

Antalet tillstånd och anmälningar om kameraövervakning har ökat från runt 5 000 till 20 000 under de senaste tolv åren. Ett tillstånd eller en anmälning kan omfatta massor med övervakningskameror. Storstockholms Lokaltrafik har exempelvis 18 500 kameror. Det finns ingen samlad bild av hur många övervakningskameror som finns i landet.

Datainspektionen ansvarar för tillsyn och kan överklaga ärenden. I dag är det JK som överklagar.  Material från allmän kamera-övervakning ska bevaras i högst tre månader i stället för högst en månad, som gäller i dag.
 

Vid kameraövervakning ska det på en skylt framgå vem som står för övervakningen.
Banker och handel ska inte ha möjlighet att sprida bilder på misstänkta brottslingar utan en polisiär inblandning. Detta var en önskan från bankerna.
 

Kameraövervakning av bankomater får ske efter anmälan – det krävs inte längre tillstånd av länsstyrelsen.

Källa: DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.