Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 16:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-lag-vacker-oro-om-rattssakerhet-i-turkiet/

Världen

Ny lag väcker oro om rättssäkerhet i Turkiet

Bild 1 av 4 Tusentals advokater i Turkiet har protesterat mot lagen som befaras hota rättssäkerheten i landet ytterligare.
Foto: Adem Altan/AP
Bild 2 av 4
Foto: ADEM ALTAN
Bild 3 av 4
Foto: ADEM ALTAN
Bild 4 av 4 Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: AP

Turkiska nationalförsamlingen har godkänt en ny lag som många advokater befarar ska splittra skrået och i förlängningen hota rättssäkerheten i landet ytterligare.

TT Text

Tusentals advokater i Istanbul, Ankara och andra städer har protesterat mot lagen, som ändrar förutsättningarna för landets advokatsamfund. Fram till i dag har varje provins haft ett enda advokatsamfund. Den nya lagen tillåter flera samfund i en provins, vilket kritikerna anser kommer att försvaga advokaternas möjlighet att på ett effektivt sätt protestera mot regeringens attacker mot såväl dem själva som domstolsväsendet.

– Om man försvagar samfunden, om man delar upp dem, så blir det medborgarna som får lida, säger Muharrem Erkek, vice gruppledare i parlamentet för oppositionspartiet CHP.

Lagen röstades igenom av president Recep Tayyip Erdogans AK-parti med stöd av nationalistpartiet MHP.

Ämnen i artikeln

Turkiet
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt