Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-24 04:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-nasbranna-for-may-nu-kan-hon-tvingas-ansoka-om-forsenad-brexit/

Världen

Ny näsbränna för May – nu kan hon tvingas ansöka om försenad Brexit

03:03. Oväntat nederlag för premiärminister May, som nu sätts under mer tryck att uppfylla vad parlamentet röstat för.

LONDON. Theresa May har inte bara förlorat rösten – hon börjar också förlora kontrollen över sin regering och över hela Brexitprocessen. Efter ännu en allvarlig näsbränna i parlamentet talar nu mycket för att hon tvingas ansöka om en försening av EU-utträdet.

Rätta artikel

Som väntat röstade det brittiska parlamentet på onsdagskvällen nej till en avtalslös Brexit. Men ledamöterna gjorde det under minst sagt kaotiska och för regeringen oönskade former.

Länge var det regeringens linje att parlamentet borde rösta nej till en avtalslös Brexit. Theresa May argumenterade under debatten för att det bästa för landet är att lämna EU med ett avtal, och att ledamöterna därför borde rösta nej till en kaotisk, oordnad Brexit den 29 mars.

– Den här regeringen kommer att fortsätta arbeta för ett utträde ur EU, men med ett bra avtal, lovade hon i underhuset.

Den för dagen mycket hesa premiärministern lade till:

– Jag har kanske ingen egen röst i dag, men jag förstår folkets röst. Och det är att folk vill lämna EU, få slut på den fria rörligheten, ha vår egen handelspolitik och se att lagarna skrivs i det här landet. Det är vad det här avtalet medför, sa May.

Men det omstridda skilsmässoavtal som May förhandlat fram med EU har nu röstats ned två gånger av parlamentet – och med stor majoritet. Och även denna kväll väntade en näsbränna för premiärministern.

Strax innan regeringens förslag skulle röstas om, hölls en omröstning om ett tillägg till regeringens förslag. Det hade lagts av ledamöter från flera olika partier och utesluter en avtalslös Brexit helt – alltså inte enbart den 29 mars, som regeringen velat. Och detta tillägg fick ja av parlamentet med knapp marginal.

Då backade regeringen. Theresa May har länge hävdat att hon vill ha kvar hotet om en ”no deal” för att kunna förhandla effektivt med EU. Regeringen bestämde sig därför i sista stund för att mana sina ledamöter att rösta emot regeringens eget förslag – trots att man tidigare sagt att var och en skulle få rösta efter eget hjärta.

Resultatet: ännu ett nederlag. Det modifierade regeringsförslaget gick igenom, med 321 röster mot 278.

Utfallet innebär inte att EU-utträdet stoppas, insisterade May.

– Rent legalt kommer vi ändå att lämna EU utan avtal om vi inte når ett avtal, sa premiärministern.

På torsdagen väntar nu en omröstning om ett uppskjutande av EU-utträdet – och det mesta tyder på att det blir ett ja.

För Theresa May innebär det dock att risken att hennes regeringsparti Tories splittras ökar. Bland de som trotsade regeringen fanns 17 EU-vänliga konservativa ledamöter.

Fyra tunga ministrar avstod också från att rösta. I normala fall hade de sparkats omedelbart, men ännu sent på onsdagskvällen var det oklart om May skulle vidta några åtgärder mot dem.

– En ”no deal” vore katastrofalt för den valkrets som jag företräder, sa Tory-ledamoten Antoinette Sandbach, som var en av de som öppet trotsade sin partiledares uppmaningar på onsdagskvällen.

Labourledaren Jeremy Corbyn förklarade att han nu vill söka blocköverskridande lösningar:

– Premiärministern har länge sagt att valet står mellan hennes avtal eller inget avtal alls. Men de senaste 24 timmarna har parlamentet röstat nej både till hennes avtal och att lämna EU utan avtal. Nu måste parlamentet ta kontroll över den här processen och söka en kompromiss, sa Corbyn.

Anmärkningsvärt nog kom liknande tongångar från Mays finansminister Philip Hammond på onsdagen.

- Alla har vi en högtidlig plikt under kommande dagar och veckor att lägga våra skiljaktigheter åt sidan och söka en kompromiss som det här huset kan enas om i nationens intresse, sade finansministern.