Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ny ö föds i Röda havet

En ny ö stiger upp ur havet utanför Jemen.
En ny ö stiger upp ur havet utanför Jemen. Foto: Nasa
En ny ö har stigit upp ur havet utanför Jemen. På bilder tagna från en satellit syns hur ett vulkanutbrott under vattenytan har skapat den nya ön.

Den lilla ön ligger nära Zubairögruppen i Röda havet mellan Jemen och Eritrea och de första bilderna togs redan dagen före julafton men det var först på fredagen som Nasa publicerade dem.

Men den lilla öns födelse upptäcktes av lokala fiskare redan den 19 december då de såg hur lava strömmade upp från ön Saba och kastades tiotalet meter upp i luften. Samma dag uppmätte Aurasatelliten hur mängden svaveldioxid ökade över den södra delen av Röda havet, ett tecken på ett vulkanutbrott.

Den nya ön, som ännu saknar namn, sprider ett vitt moln av vattenånga då dess varma yta möter det kallare havsvattnet. Bilder tagna av Nasas satellit Earth-Observing-1 visar en ö som bara är omkring 500 meter i diameter.

Nya öar bildas med några års mellanrum men många av dem får ett kort liv och hinner sällan hamna på någon karta.

En av de mest kända vulkanöarna är Surtsey som uppstod söder om Island den 14 november 1963. När den var som störst hade Surtsey en yta på 2,7 kvadratkilometer men sedan dess har havet och erosionen minskat den till hälften.

Utbrottet i Zubairarkipelagen är det första sedan 1846 skriver paleobiologen Joe Bauwens i en blogg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.