Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ny omröstning om grekiska stålbadet

Konfrontationer mellan polis och demostranter på Atens gator under onsdagskvällen och natten.
Konfrontationer mellan polis och demostranter på Atens gator under onsdagskvällen och natten. Foto: Kostas Tsironis / AP
Bataljer mellan polis och demonstranter utanför Greklands parlament har fortsatt under natten inför dagens omröstning om genomförandet av den krisplan som ledamöterna antog i går. Aten är en nu stad som med blandade känslor nu försöker återgå i vardagen.

Mångmiljonstaden Aten försökte på torsdagen återgå till någon form av vardag, efter två dygns generalstrejk och de värsta kravallerna på flera år. I kvarteren runt Syntagmatorget, dit protesterna mot regeringens krispolitik koncentrerats, är det dock svårt att glömma gårdagens utdragna och stundtals mycket våldsamma batalj mellan maskerade aktivister och kravallpolis.

Tårgasrester far ännu på torsdagen runt i luften, när renhållningsarbetare försöker röja upp all bråte: stenar, krossat glas och resterna av uppbränt skräp lastas ombord flak och med högtryckstvättar spolas trottoarer, torg och gator rena. Det sticker i ögonen och näsan och svider på läpparna.

Går man några kilometer bort från gårdagens slagfält ser det dock ut som vilken torsdag som helst. Trafiken är tät, kaféerna välfyllda och turisterna lika nyfikna som alltid. De flesta av innerstadens alla märkesbutiker, lyxhotell, bankpalats och regeringsbyggnader har också öppet, till skillnad från i onsdags. Många TT:s utsände träffar riktar i första hand kritik mot polisens agerande och inte de stenkastande demonstranterna.

Inne i tältstaden på Syntagmatorget, som byggdes upp i slutet av maj, hänger vid sidan av alla nidbilder på politiker och banderoller med slagord även troféer från kravallerna. Sedan tidig morgon har arbetare haft fullt upp att röja resterna efter dagar av kravaller.

Dagens debatt om genomförandet av åtstramningspaketet återupptogss halv nio svensk tid och omröstningen beräknas ske tidigast klockan 13. Beskedet om gårdagens ja stärkte euron och börskurserna, men optimismen i omvärlden blandas med tvivel på att Grekland kommer att kunna genomdriva de impopulära nedskärningarna.

De intensiva protester som följt med krisen tilltog under natten efter omröstningen. Enligt AFP ska uppemot 600 ungdomar ha kastat saker mot kravallpolisen som i sin tur fortsatte skjuta tårgas mot demonstranterna.

Säkerhetsstyrkor försökte så småningom driva bort demonstranterna från Syntagmatorget framför parlamentsbyggnaden. Men protesternas styrka höll i sig och finansdepartementets byggnad vid torgets utkant ska en mindre brand ha utbrutit.

”Vi kommer att fortsätta tills regeringen faller och den kommer att falla” och ”vi tänker ta tillbaka torget” var några demonstranters kommentarer till AFP. Enligt hälsodepartementet har 100 demonstranter och 31 poliser fått sjukhusvård på grund av andningsproblem eller skallskador. 11 personer ska ha gripits.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.