Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-raketattack-mot-amerikansk-bas-i-irak/

Världen

Ny raketattack mot amerikansk bas i Irak

En irakisk militärbas i Kirkukprovinsen träffades på torsdagen av en raket. På basen finns också amerikansk militär.

Attacken genomfördes klockan 18.45 svensk tid och det finns ännu inga uppgifter om att någon skulle ha skadats, skriver nyhetsbyrån AFP.

Den 27 december 2019 dödades en amerikansk kontraktsanställd när ett trettiotal raketer sköts mot basen. Den gången beskylldes den iranskstödda Kataib Hezbollah-milisen för anfallet.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska den iranske generalen Qassem Soleimani ha beordrat gruppen att att bilda en ny milis som skulle ha som uppgift att angripa amerikanska trupper i Irak. Soleimani dödades sedan i en amerikansk drönarattack den 3 januari och dagens attack mot Kirkukbasen kom samtidigt som den fyrtio dagar långa sorgeperioden efter Soleimanis död var slut.

”Det finns en oro över att sådana raketattacker kan utlösa ett svar som åter riskerar att eskalera en kris som sedan en tid lugnat sig något”, skriver Aljazeera.