Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ny rankning: Sverige bästa landet för kvinnor

Foto: TT

Sverige är världens bästa land för kvinnor, enligt US News & World Reports årliga rankning. Fox News-bilden av ett land där kvinnor tvingas ”barrikadera sig hemma” för att känna sig trygga får sig därmed en kraftig törn.

De skandinaviska länderna har länge utmärkt sig internationellt för att ligga i täten vad gäller jämställdhet och kvinnors rättigheter. Och i en ny rankning bekräftas resultatet – med ett glädjande besked för framför allt svenska kvinnor:

Sverige rankas som det bästa landet i världen för kvinnor.

Följt av Danmark och Norge befäster Skandinavien sin plats som den bästa regionen i världen för kvinnor.

Rankningen är baserad på hur totalt 21.000 personer svarar på hur länderna bedöms vad gäller mänskliga rättigheter, jämställdhet, inkomstjämlikhet, säkerhet och hur progressiv attityd landet har, rapporterar tidningen New York Times.

Läs mer: Så långt har världens jämställdhet kommit

Bakom rankningen ligger den amerikanska tidskriften US News & World Report som varje år levererar en känd rankning av de amerikanska universiteten. I samarbete med bland annat handelshögskolan Wharton som tillhör Pennsylvania-universitetet presenterade de på tisdagen rankningen över världens bästa länder, fördelat i olika kategorier.

I huvudklassen är Schweiz världens bästa land, följt av Kanada och Storbritannien, enligt rankningen. Där hamnade Sverige på en sjätteplats, precis före USA.

Men Sveriges förstaplacering i kvinnokategorin väcker New York Times uppmärksamhet som menar att det kan komma som en ”överraskning för USA:s konservativa” att den bild som bland annat Fox News värd Bill O'Reilly har förmedlat de senaste veckorna inte bekräftas: rädda svenska kvinnor som tvingas ”barrikadera sig hemma” för att skydda sig mot ”kriminella horder av muslimska immigranter”. Bland annat använde tv-kanalen en okänd svensk säkerhetsrådgivare, Nils Bildt, som förmedlade en dyster bild av Sverige.

Läs mer: Ryskt firande befäster traditionella könsroller

USA hamnade på plats nummer 16 i samma kategori, men vann i kategorin för att bedöma världens mäktigaste länder.

Sverige vann också i ytterligare en kategori: Landet är världens bästa land för barn, enligt rankningen. I den sista kategorin – världens bästa länder för pensionärer – vann Nya Zeeland, följt av Australien, Schweiz, Kanada och Portugal.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.