Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ny rapport: Drönare i IS ägo

Foto: Skärmdump

Terrororganisationen IS bekämpas från luften av amerikanska, brittiska och ryska drönare. Nu varnar forskare i en ny rapport för att terrorgruppen har egen tillgång till obemannade flygfarkoster.

Det har blivit allt vanligare att rebell- och terrorgrupper runt om i världen använder sig av drönare, enligt en ny rapport från det australiska forskningsinstitutet Armament Research Services (Ares) som Sveriges Radio tagit del av.

– De grupper där vi har sett den mest frekventa användningen av drönare är Islamiska staten i Syrien och Irak, separatisterna i östra Ukraina och till viss del också Hizbollah i Libanon, säger Nich Jenzen-Jones, rapportförfattare och chef på Ares till radion.

Drönarna används framför allt i syfte att övervaka och samla in information, exempelvis i samband med en markoffensiv.

– Det här är sannolikt något som kommer att bli ännu vanligare i framtiden.

IS kan ha haft drönare i sin ägo sedan flera år. DN tog 2014 del av en av terrororganisationens propagandafilmer som till synes filmats från en obemannad farkost. Rörliga flygbilder visade den syriska armens 93:e dåvarande brigadbas i norra Syrien.

Det finns dock hittills få exempel på att terror- eller rebellgrupper lyckats bestycka sina drönare, enligt Siemon Wezeman, forskare på freds- och konfliktforskningsinstitutet Sipri i Stockholm.

– Men allt eftersom fler personer och organisationer kan få tag i drönare och vet hur man flyger dem, så blir det bara en tidsfråga innan någon som vill göra något dåligt börjar använda dem på ett dåligt sätt, säger han till radion.

För att möta de nya hoten utvecklar flera länder nya metoder som ska kunna identifiera och oskadliggöra obemannade farkoster. Det handlar om att ta fram nya vapen, mjukvara och särskilda nät för att fånga in dem, och i Nederländerna har myndigheterna låtit specialträna örnar, skriver den nederländska polisen på sin hemsida.

Med lagstiftning är det dock svårare att komma åt den nya tekniken.

– Det handlar ju om... ja, leksaker, och vem kan bestämma att jag inte har rätt att äga en leksak, vilken leksak som är tillåten och vilken som inte är det? Det här har blivit så vanligt att du inte kan stoppa det, säger Siemon Wezeman till SR.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.