Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ny rapport om Syrien: 470.000 har mist livet

Foto: George Ourfalian/AFP

Kriget i Syrien har skördat långt fler liv än vad som hittills rapporterats. Enligt en ny studie har 470.000 människor dött. Det är nästan dubbelt så många som FN angav tills världsorganisationen slutade med sin statistik.

Sammanlagt har 11,5 procent av Syrien befolkning antingen mist sina liv eller skadats sedan krisen i landet började 2011, skriver organisationen Syrian Centre for Policy Research (SCPR) i sin rapport.

Enligt rapporten har 470.000 människor mist livet som en direkt eller indirekt följd av det syriska inbördeskriget, medan 1,9 miljoner har skadats.

Studien ska presenteras vid en presskonferens i Libanons huvudstad Beirut under torsdagen. Men den brittiska tidningen The Guardian berättar i förväg om innehållet i en stort uppslagen artikel.

Läs mer: Ökad press på Turkiet att öppna gränsen

Av dödsoffren har 400.000 har förlorat livet som en direkt följd av strider och våld, medan 70.000 har avlidit på grund av brist på vård, mediciner, mat och rent vatten.

SCPR var tills nyligen baserat i Damaskus, och data till rapporten har samlats in på plats i olika delar av Syrien, skriver The Guardian.

– Vi har varit noga med våra metoder och är säkra på siffrorna, säger Rabie Nasser, rapportens författare, till den brittiska tidningen.

Studiens siffror är mycket högre än de 250.000 dödsoffer FN talat om. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, som sammanställer dödstalen i konflikter, slutade dock föra statistik 2014 och hänvisade då till brist på tillförlitliga uppgifter.

– Vi tror att FN:s dokumentation och informella uppskattningar har redovisat lägre dödstal eftersom man inte haft tillgång till information under krisen, menar Nasser.

Läs mer: Turkiet håller gränsen stängd – tiotusentals fast

Rapporten konstaterar att uppemot hälften av Syriens befolkning, eller 45 procent, har tvingats lämna sina hem - nästan 6,5 miljoner är internflyktingar i det egna landet och över 4 miljoner har flytt utomlands.

Rapporten undviker att kritisera den syriska regimen eller dess allierade - Ryssland, Iran och den libanesiska milisen Hizbollah. Och med undantag av Islamiska staten, IS, kallas oppositionen bara "väpnade grupper" som försöker störta president Bashar al-Assad. Men trots studiens neutrala ton är innehållet chockerande, menar The Guardian.

Vid sidan av siffror över döda och skadade konstateras att kriget förvandlat Syriens ekonomi till ”ett svart hål”, att priserna ökat med över 50 procent och att nästan 14 miljoner syrier förlorat sin försörjning.

Rapportförfattarna menar att resten av världen varit sen att förstå omfattningen av krisen: ”Trots att syrierna lidit i fem år har omvärldens intresse...stigit först när krisen fått direkta följder för de utvecklade länderna”, citerar The Guardian ur studien.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.