Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ny snöstorm i USA – flera städer begravda

Knappt hade Buffalo-borna börjat skotta sig ut ur husen förrän nästa snöstorm var i faggorna. Ytterligare över en halvmeter snö väntades från natten mot torsdagen och framåt.

Under torsdagen har antalet döda ökat till åtta.

Det är en så kallad ”snökanon” som drabbar länet Erie County, i västra New York. Väderfenomenet bildas över stora sjöar och hav när kalla vindar sveper över varmare vatten – och i år har städer som Buffalo och Lancaster, som ligger mellan de stora sjöarna Erie och Ontario, fått mer än sin beskärda del.

På några dygn har det kommit lika mycket snö som det brukar komma på ett helt år, och en andra snösmocka väntades under onsdags- och torsdagsdygnet.

– Vet du, det är som det är, sa Dan Amatura, chef inom trafikmyndigheten i Lancaster till tidningen The Buffalo News.

Lancaster hade då fått 1,6 meter snö under måndags- och tisdagsdygnen. Och nu väntades alltså ytterligare en dryg halvmeter.

Amatura hade jobbat nästan dygnet runt sedan den första stormen svepte in.

Bilderna från området är dramatiska, med snö upp till hakan på folk, plogbilar som kört fast och insnöade villaägare som försöker skotta sig ut ur sina översnöade hus.

En del fick ta sig ut genom köksfönstret, rapporterar tidningen.

Hittills ska snöfallet ha orsakat åtta dödsfall. Flera av dem har berott på att akut sjuka människor inte kunnat ta sig till sjukhus. I ett par fall har snöskottare drabbats av hjärtattack. En död man påträffades också i en översnöad bil, enligt Buffalo News.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.