Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-21 02:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-strategi-har-minskat-antalet-smittade-i-kampen-mot-ebola/

1 min 21 sek. WHO förklarade ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som ett internationellt nödläge. Sedan dess har nya behandlingsmetoder gjort att antal fall har minskat, men faran är långt ifrån över.
VÄRLDEN

Ny strategi har minskat antalet smittade i kampen mot ebola

Många internationella hjälporganisationer finns på plats i Kongo-Kinshasa för att bekämpa ebolautbrottet. Men det är lokala organisationer och kongoleser som gör den största insatsen.

– Lokalbefolkningen, och kyrkorna inte minst, är en förutsättning att de kan nå ut även när säkerhetsläget är dåligt, säger Banyene Bulere, nationell koordinator på den lilla hjälporganisationen Hope in Action, som stöds av Läkarmissionen.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 9 Lägret fixas till och expanderas för att även ge utrymme för patienter som inte är drabbade av ebola.
Foto: Paul Hansen
Bild 2 av 9 Två sköterskor iförda tät klädsel kontrollerar patientens puls, blodtryck och syresättning. Melanie Boulay, ansvarig sköterska för Läkare utan Gränsers behandlingsläger är lättad över hennes perfekta värden, ännu en ebolapatient är räddad till livet. Men kvinnan är ett undantag.
Foto: Paul Hansen
Bild 3 av 9 Inne på Läkare utan Gränsers område finns det ett visningsrum som där anhöriga och vänner kan få se den avlidna. Timothe Muhindo Mutsira bärs ut till transportfordonet.
Foto: Paul Hansen
Bild 4 av 9 Det lokala begravningsteamet väntar på att Timothe Muhindo Mutsiras kropp ska lämnas ut från Läkare utan Gränsers ebolacenter i Beni. Ingen får komma nära kroppen utan skyddsutrustning.
Foto: Paul Hansen
Bild 5 av 9 Jeta är en överlevare. Hon blev sjuk i ebola i juni men klarade sig efter att ha fått vård. Nu är hon immun mot viruset och kan liksom sin kollega Aureiele vistas bland de sjuka utan risk. De arbetar främst med barnen som lätt kan bli rädda för de täta dräkterna.
Foto: Paul Hansen
Bild 6 av 9 Arbetsledaren Moise Kambale Kihuka övervakar att smittskyddsprotokollet följs noga när Gabriel Kambale Mulyawdandas kropp har testats för ebola och ska tas till bårhuset. Han blev 74 år gammal.
Foto: Paul Hansen
Bild 7 av 9
Foto: Paul Hansen
Bild 8 av 9 Sörjande har samlats vid begravningsplatsen för ebolaoffer utanför Beni. Timothe Muhindo Mutsiras begravning kantas av förtvivlad gråt.
Foto: Paul Hansen
Bild 9 av 9 Hittills har fler än 2.100 personer dött av ebola i Kongo. Timothe Muhindo Mutsira blev en av dem. Han förs till sista vilan av släkt och vänner.
Foto: Paul Hansen