Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ny studie: Att stå och arbeta kan öka risken för hjärtsjukdomar

Foto: Pontus Lundahl/TT

En ny studie visar att långa perioder av stående kan bidra till hjärtsjukdomar.

Förtydligande: Rättelse har infogats den 21 september 2017, 09.53.

Det är i en studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Epidemiology som en forskargrupp visar att de som arbetar stående under långa perioder under dagen löper risk att drabbas av hjärtsjukdomar.

Studien omfattar fler än 7.300 personer i Ontario i Kanada under tolv års tid mellan åren 2003 och 2015. Samtliga inblandade var friska och utan hjärtsjukdomar när studien inleddes, skriver forskargruppen i sin artikel som relateras i den brittiska tidningen The Independent på onsdagen.

Enligt forskarna gör ståendet att blodtrycket ökar i venerna vilket tillsammans med oxidativ stress bidrar till att öka risken för sjukdomar i hjärtat. Oxidativ stress skadar kroppens celler eller organ på samma sätt som cigarettrök.

Risken att drabbas av hjärtsjukdom var dubbelt så hög för en person som stod upp och arbetade mot en som satt ned, enligt studien.

Forskarna rekommenderar dem som måste stå långa perioder under en arbetsdag att ta regelbundna pausar för att stretcha.

Andra studier har tidigare visat att den som sitter för mycket ökar risken för olika typer av cancer, typ 2-diabetes och för tidigt åldrande.

Rättelse 2017-09-21 09:30
I en tidigare version uppgavs felaktigt att stående arbete och rökning var lika skadligt.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.