Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ny studie: Det här är världens minst stressiga storstad

Två män njuter av solen i en park i Hannover, Tyskland.
Två män njuter av solen i en park i Hannover, Tyskland. Foto: Peter Steffen/AP/TT

Kollektivtrafik, grönområden, fysisk och mental hälsa och soltimmar. Det är några av kriterierna som ingått i en ny studie som kartlägger världens minst – och mest – stressiga städer.

Studien är utförd av Zipjet, ett företag baserat i Storbritannien, och på resultatlistan finns 150 städer, skriver CNN.

Data jämfördes för 17 olika kategorier. Bland annat har man tittat på faktorer som luftföroreningar, skulder per capita, jämlikhet och medborgarnas välmående. Genom att jämföra data från bland annat WHO (luftföroreningar), Google maps (grönområden) och FN (upplevelse av säkerhet) får varje stad tillslut en värde. Värdet, siffran, placerar sedan staden på en skala från ett till tio, där ett är bäst och tio sämst.

Högst upp på listan hamnar Stuttgart, tätt följt av Luxemburg och Hannover. Generellt verkar Tyskland vara ett bra land att leva i om man söker en stressfri vardag – landet har fyra av sina städer på topp tio-listan.

Stuttgarts grönområden, starka ekonomi och låga kriminalitet är några av anledningarna till att staden hamnar högt på listan.

Längst ned på listan hamnar Bagdad, Kabul, Lagos och Dakar.

Stockholm hamnar först på plats 48, efter Berlin och före Montevideo i Uruguay. Sveriges huvudstad ligger bra till vad gäller fysisk hälsa och jämställdhet, men det står sämre till vad gäller buller i stadsmiljön, mental hälsa och välfärd, enligt undersökningens sätt att mäta.

Abu Dhabi rankas som den säkraste staden att leva i, efter att ha vägt samman officiella siffror över stölder och mord med FN:s data över medborgarnas upplevelse av säkerhet per capita. Japanska Osaka kommer tvåa i denna kategori, där Caracas i Venezuela ligger sämst till.

Mest respektive minst jämställt är Reykjavik och Bagdad.

Vill du bo i en stad med många soltimmar per år är Storbritannien ett dåligt val. Sju städer på de brittiska öarna hamnar på botten tio-listan i den kategorin, som inte väger speciellt tungt i sammanhanget – Damaskus har flest soltimmar per år. Den krigsdrabbade staden noterar höga värden i nästan alla andra kategorier, vilket placerar staden på plats 140.

Läs mer: Fyra gånger så många kvinnor i Stockholm som män är sjukskrivna för stress

Topp tio minst – och mest – stressiga städerna.

Tio minst stressiga städerna:

1. Stuttgart, Tyskland

2. Luxemburg, Luxemburg

3. Hannover, Tyskland

4. Bern, Schweiz

5. München, Tyskland

6. Bordeaux, Frankrike

7. Edinburgh, Skottland

8. Sydney, Australien

9. Graz, Österrike och Hamburg, Tyskland

10. Zürich, Schweiz

Tio mest stressiga städerna:

1. Bagdad, Irak

2. Kabul, Afghanistan

3. Lagos, Nigeria

4. Dakar, Senegal

5. Kairo, Egypten

6. Teheran, Iran

7. Dhaka, Bangladesh

8. Karachi, Pakistan

9. New Deli, Indien

10. Manilla, Filippinerna

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.