Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ny studie: Ekologisk mat inte nyttigare

Att äta ekologiskt gör dig inte friskare. Det visar en ny studie från Stanfords universitet.

Det finns inga bevis för att ekologisk mat är nyttigare än ”vanlig” mat. Det är slutsatsen av en studie som presenteras i tidskriften Annals of Internal Medicine.

Forskarna har undersökt 240 olika studier. 17 av dessa har gjorts på människor och de övriga har undersökt näringsinnehållet i maten.

Resultatet överraskar studiens huvudförfattare:

–Vissa tror att ekologisk mat alltid är hälsosammare och mer näringsrik. Vi är lite förvånade övar att vi inte kom fram till det, säger Crystal Smith Spangler till BBC.

Två av de genomgångna studierna visar på att ekologisk mat innehåller mindre bekämpningsmedel än konventionellt framställd mat. Dessa studier gjordes med barn som försökspersoner och de av barnen som ätit ekologiskt hade mindre bekämpningsmedel i sitt urin än de som ätit konventionellt.

Studier som undersökt nivåerna av bekämpningsmedel i urin, bröstmjölk och sperma hos vuxna människor visar inte på någon liknande effekt, enligt Stanford-forskarna.

De pekar även på att konventionellt odlade frukter och grönsaker innehåller lika mycket vitaminer som de ekologiska. Bara ett fåtal studier pekar på någon skillnad i mjölkens innehåll, i de fallen innehåller ekologisk mjölk något mer omega-3.

– Konsumenter väljer ekologisk mat av en rad skäl, men den här senaste genomgången visar att det just nu inte finns några tydliga skillnader mellan ekologisk och konventionell mat vad gäller näringsinnehåll eller hälsoeffekter, säger professor Alan Dangour på London school of hygiene and tropical medicine, till BBC.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.