Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Ny studie kallar Pokémon Go för en trafikfara

Skylt på en motorväg i Arizona.
Skylt på en motorväg i Arizona. Foto: Koji Sasahara/AP

En ny studie hävdar att mobilspelet Pokémon Go bevisligen utgör en trafikfara, skriver CNN. Forskarna är inte de första att säga detta men genom att ha kartlagt tweets och nyhetsrapportering menar de att de kan belägga att unga spelare som tar bilen till hjälp utsätter sig och andra för risker.

När Pokémon Go lanserades i sommar och tog världen med storm så följde snabbt rapporter om hur spelare blev som zombies och blev en fara för både sig själva och andra. I den nya studien som på fredagen publicerades i den vetenskapliga tidskriften JAMA Internal Medicine, påstår ett antal forskare att olyckskorparna hade fog för sin oro.

Forskarna valde att analysera inlägg på Twitter, eller så kallade tweets, och nyhetsartiklar under en tio dagars period i juli genom att söka efter tweets som innehöll både spelets namn och ord som kopplas till bilkörning. Utöver detta användes nyhetstjänsten Google News för att hitta nyhetsartiklar från samma period.

Enligt forskarna kunde de inom den perioden identifiera minst 14 olika bilolyckor som kunde kopplas till spelet och över 100.000 tweets hade postats som antydde att en bilförare, eller fotgängare på något sätt distraherats av spelet.

Forskarna påpekar att bilolyckor i USA är en av de vanligaste dödsorsakerna för unga i gruppen 16 till 24 år och en majoritet av olyckorna med en ung bilförare kan kopplas till att förare distraherats inom sex sekunder innan olyckan. De skriver också att deras studie kan användas både av lagstiftare och speltillverkarna för att kunna identifiera och förebygga riskerna som kan följa av just spel som like Pokémon Go använder sig av så kallad förstärkt verklighet, eller augmented reality-teknik

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.