Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/ny-taktik-fran-den-vapnade-oppositionen-i-idlib/

Världen

Ny taktik från den väpnade oppositionen i Idlib

Människor på flykt undan regeringsoffensiven i norra delen av provinsen Idlib i Syrien, mer än en halv miljon människor har lämnat sina hem i provinsen på två månader, enligt FN.
Människor på flykt undan regeringsoffensiven i norra delen av provinsen Idlib i Syrien, mer än en halv miljon människor har lämnat sina hem i provinsen på två månader, enligt FN. Foto: Aaref Watad/AFP

Kriget i norra Syrien förändras nu dramatiskt. Oppositionen har flyttat stridens centrum från Idlib till Aleppo. Samtidigt har en militär konfrontation mellan regeringsarmén och Turkiet brutit ut.

Det som Merna Alhasan var rädd för hände: ”Min bror, min själ, har dödats”.

När DN nådde Merna Alhasan, 26, en oppositionell journalist som befinner sig i Idlib i norra Syrien, på telefon i torsdags uttryckte hon rädsla över att någon familjemedlem skulle dödas. Efter tre dagar hände det som hon hade varit rädd för. Hennes bror dog. 

Brodern Ahmad var en av de lokala revolutionärer som med lätta vapen stred mot de syriska regeringstrupperna och deras ryska allierade, för att försvara sina områden i Idlib, den enda provins i Syrien som står utanför regimens kontroll.

Merna Alhasan är, liksom många invånare i Idlib, besviken över att de största oppositionella väpnade grupperna, terrorstämplade rörelsen HTS och turkiskstödda SNA, inte strider ”tillräckligt bra”.

Merna Alhasan är en av få syriska kvinnor som är aktiva på fältet. Hennes bror dödades medan han stred mot al-Assad-styrkorna.
Merna Alhasan är en av få syriska kvinnor som är aktiva på fältet. Hennes bror dödades medan han stred mot al-Assad-styrkorna. Foto: Privat

Staden Idlib var ganska nära att intas för några dagar sedan. Oppositionen har nu i stället flyttat stridens centrum 70 kilometer norrut och valt ett nytt sätt att försvara sig: 

Istället för att utgöra ett uddlöst motstånd mot de ryska och syriska stridsplanens bomber utförde de en oväntad attack mot regimens och Irans styrkor nordost om Aleppo. 

Oppositionen tog kontroll över tre byar och övergav dem senare. Konfrontationerna koncentreras nu i Jamiat al-Zahra och Khan Tuman, enligt journalisten Mohamad Alfaisal, 30, som DN har kontakt med. Han rapporterar från norra Syrien för den syriska oppositionella tv-kanalen Orient News.

Turkiska trupper strax öster om staden Saraqib i nordvästra Syrien.
Turkiska trupper strax öster om staden Saraqib i nordvästra Syrien. Foto: Omar Haj Kadour/AFP

Samtidigt, i en ny upptrappning, bombade den syriska regimen och Turkiet varandra under måndagen. Den syriska regimens anfall tog sex turkiska soldaters liv.  Turkiet gick till motanfall och 30–35 syriska soldater har ”neutraliserats”, enligt turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan. Han säger att de turkiska svarsaktionerna kommer att fortsätta.

– Utvecklingen kom en dag efter att den största turkiska militärkonvojen någonsin flyttade in i Idlib. Turkiet har nu fyra kontrollpunkter nära Saraqib, 20 kilometer bort från Idlib stad, berättar journalisten Mohamad Alfaisal.

Saraqib är en stad av stor strategisk vikt. Här förenas de två stora vägarna från Latakia och från Damaskus, som sedan fortsätter om en enda väg mot Aleppo. 

Under tiden fortsätter de ryska och syriska stridsplanen bomba provinsen Idlib, särskilt Saraqib. Det har skapat den största flyktvågen någonsin mot den turkiska gränsen. USA:s särskilda Syriensändebud James Jeffrey varnade under en pressträff i torsdags för detta.

Inte heller flyktvägarna i Idlib och Aleppo är säkra. Ryssland och al-Assad-styrkorna dödade en familj, sex vuxna och tre barn, medan de flydde mot den turkiska gränsen i måndags.

En familj på nio personer som var på flykt undan striderna i norra Syrien dödades i ett flyganfall den tredje februari och begravdes tillsammans i byn Urum al-Kubra.
En familj på nio personer som var på flykt undan striderna i norra Syrien dödades i ett flyganfall den tredje februari och begravdes tillsammans i byn Urum al-Kubra. Foto: Aref Watad/AFP

Just nu är över 800.000 människor på flykt inne i Idlib. Syria response coordinators, en volontär grupp i norra Syrien, har i genomsnitt räknat 20.000 internflyktingar där dagligen under de senaste dagarna.

Mohamad Alfaisal själv har förlorat en 18-åring bror i en tidigare strid mot regimens styrkor i Aleppo.

– När som helst man kan förlora någon familjmedlem eller dödas själv under det här hysteriska bombardemanget, säger han.

Merna Alhasan är en av få syriska kvinnor som är aktiva på fältet i områden som kontrolleras av oppositionsgrupper. Sedan brodern dödades har hon inte rapporterat från Idlib. Hon uttryckte sin sorg på Facebook:

– Min bror Ahmad var min själ. Vår familj förlorade sin yngste, sin glädje.

 

Läs mer: ”Vi är omgivna av döden” – al-Assads trupper nära att ta över Idlib