Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Ny toalettstol ska hjälpa flyktingar

De tyska flyktingarna ska slippa fundera på hur en vattentoalett ska användas. En ny variant med tydliga instruktioner ska göra slut på misstag och problem.

Det är tidningen Frankfurter Allgemeine som berättar om den nya vattentoaletten som nu ska lanseras för en mångkulturell skara användare.

Vissa flyktinggrupper har en helt annan toalettkultur med sig från sina länder där till exempel användandet av vatten istället för toalettpapper har gjort besök på en europeisk vattentoalett lätt brydsamt.

Andra är vana vid att stå i stället för att sitta vilket har resulterat i vissa problematisk balansakter eller att besökaren valt att utföra sina behov på annat håll.

För att lösa dessa problem har chefen för Institutet för avloppshantering och vattenskydd, Ralf Otterpohl, i samarbete med ett VVS-företag i Coswig, tagit fram en mobil ”flyktingtoalett” som ska passa människor från de flesta kulturer, skriver tidningen.

Toalettstolen tillåter att man både kan sitta eller stå på huk eftersom det på båda sidor om sittringen finns avsatser där man kan sätta fötterna. Det ska också finnas en vattenslang för att kunna rengöra de ädlare kroppsdelarna.

Tidningen noterar också att den mobila toaletten bör ställas upp så att en muslim slipper sitta med ryggen mot Mecka och att det måste finnas separata toaletter för män och för kvinnor.

Färgen är också viktig. Grönt, som är islams färg, ska undvikas.

I en utvecklad variant ska toaletten också konstrueras så att den producerar kompost.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.