Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 03:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-anklagelser-mot-miljardaren-betalade-for-tystnad/

Världen

Nya anklagelser mot miljardären: Betalade för tystnad

Foto: Uma Sanghvi/AP

New York-miljardären Jeffrey Epstein, som på nytt anklagas för sexuellt utnyttjande och sexhandel med minderåriga, pekas också ut för att tidigare ha betalat pengar till personer för att köpa deras tystnad. Nu kräver åklagaren att Epstein inte ska bli fri mot borgen.

Det ska röra sig om sammanlagt motsvarande 3,3 miljoner kronor som Jeffrey Epstein misstänks ha betalat till två personer, i syfte att påverka dem att inte lämna information som de hade om honom. 

Mutorna ska ha betalats i slutet av förra året, när tidningen Miami Herald börjat publicera artiklar om hur 66-åringen gjorde en överenskommelse med åklagaren för att slippa ett åtal om sexhandel år 2008, skriver BBC.

Uppgifterna om mutorna kommer fram i en inlaga till en domstol från åklagare som inte vill att Epstein ska bli fri mot borgen, något man ska förhandla om på måndagen. 

Åklagaren hävdar att det finns en risk att Jeffrey Epstein på nytt försöker påverka rättvisans gång genom nya mutor, eller att han ska fly landet. 

Epstein förnekar brott. 

Läs mer: fick ett milt straff för liknande brott 2008 

Jeffrey Epstein greps den 6 juli anklagad för sexhandel och stämpling till brott. Finansmannen misstänks ha betalat flickor under 18 år för att utföra sexuella handlingar och för att förmå dem att rekrytera fler flickor. 

Vid en husrannsakan påträffades hundratals, kanske tusentals bilder på unga kvinnor och flickor, varav många tros vara minderåriga. 

Epstein fick 2008 ett milt straff för liknande brott, efter att ha gjort upp med åklagaren  Alexander Acosta, sedermera minister i Trumps regering.
Acosta avgick nyligen på grund av sexskandalen.

Då avtjänade Epstein ett 13 månaders fängelse för att ha bjudit ut unga flickor, barn, till prostitution.

Under tiden han avtjänade sitt straff kunde han fortsätta arbeta som vanligt. Den uppgörelsen har nu bedömts som olaglig av en federal domare i Miami.