Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nya bilder visar Kinas militarisering i Sydkinesiska havet

Bilder tagna från luften visar hur Kina bygger ut sju rev i Sydkinesiska havet i snabbare takt än tidigare känt. Fotografierna, som publicerats i en filippinsk tidning, ger enligt experter en mer detaljerad kunskap om Kinas militarisering på öarna.

De flesta bilderna togs mellan juni och december i fjol från en höjd av 1.500 meter och visar hur reven i ögruppen Spratly förvandlats till konstgjorda öar i sin sista fas innan de utvecklas till flottbaser, skriver The Philippine Daily Inquirer. 

Tidningen fick tillgång till bilderna av en icke namngiven källa. Att de är äkta intygas bland annat av en tidigare borgmästare på en av öarna, som flög över området 2016.

– Vi blev varnade flera gånger av kineserna när vi flög över öarna. Nu ser jag (på bilderna) ytterligare vertikala byggnader, säger Eugenio Bito-onon Jr till The Inquirer.

Kina struntar i utslaget i den Permanenta skiljedomstolen i Haag 2016 som fastslog att Kina saknar historisk rätt till större delen av Sydkinesiska havet. 

Utvecklingen på reven strider också mot en överenskommelse som Kina ingick med de tio länderna i Asean för över 15 år sedan.

Foto: inquirer.net

På några av de nya bilderna syns lastfartyg som, enligt tidningen, tycks frakta byggmateriel till öarna som kontrolleras av Kina. Andra bilder visar start- och landningsbanor, hangarer, kontrolltorn, helikopterplattor och radarutrustning.

Bilderna beskrivs som de mest fullständiga och detaljerade flygfoton som finns av Kinas militära yttersta posteringar i Sydkinesiska havet, av Bonnie Glaser, en säkerhetsexpert vid Center for Strategic and International Studies, som citeras av The Guardian.

Men myndigheter i både Kina och Filippinerna försöker tona ned betydelsen av den kinesiska utvecklingen. 

Sedan Rodrigo Duterte blev president i Filippinerna har ländernas relationer förbättrats, inte minst efter löften om lukrativa kinesiska investeringar i Filippinerna.

Kinesiska experter beskyller utländska journalister för att överdriva Kinas utbyggnad i havet. En av experterna Chen Xiangmiao hävdar i den statliga tidningen Global Times att det till största delen rör sig om en civil utbyggnad, medan en annan expert Zhuang Guotu säger att ”Kina har rätten att bygga vad som helst inom sitt territorium” samt att syftet med utbyggnaden inte är aggressivt utan att försvara Kinas intressen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.