Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-10 18:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-brander-har-blossat-upp-i-sodra-australien/

Världen

Nya bränder har blossat upp i södra Australien

00:59. Toni Doherty räddade koalan Lewis från en skogsbrand utanför Port Macquarie. Efter räddningsinsatsen besöker hon nu honom på ett koalasjukhus – där han får intensivvård för sina brännskador.

Flera nya mark- och skogsbränder har blossat upp i södra Australien. I delstaten South Australia råder på onsdagen extrema väderförhållanden med hetta och torra vindar, och av sammanlagt ett 50-tal bränder rasar två utom kontroll.

Efter en något lugnare period börjar farliga bränder åter blossa upp i delar av Australien.

Räddningstjänsten i delstaten South Australia ställdes på onsdagen inför en ny front bestående av 50 individuella bränder.

Två bränder rasar utom kontroll, dels en i Barossadalen nordöst om Adelaide, dels en nära Port Wakefield nordväst om samma storstad.

En kortvarig extrem värmebölja försvårar släckningsarbetet. Adelaide väntas nå 42 grader under eftermiddagen, och Ceduna och Port Augusta ytterligare några grader högre. Redan på torsdagen tros dock temperaturerna falla tillbaka med 15-20 grader.

Mer än 100 delstatliga skolor håller stängt under onsdagen på grund av de extrema väderförhållandena.

Ett delstatligt energibolag bestämde sig för att stänga av elen för 10.000 hushåll när några av bränderna närmade sig kraftstationer.

Samtidigt är bränderna inte på långa vägar släckta i New South Wales längre österut.

En skogsbrand i Queensland i september i år. Foto: Queensland Fire and Emergency Services/TT

Flera bränder rasar norr och nordväst om Sydney. En av dem, vid Hawkesburyfloden, uppgraderades till ”kritisk” innan kategoriseringen åter mildrades natten till onsdagen lokal tid.

Man befarar att risknivån kan behöva skruvas upp igen på torsdagen, då det är dags för östkusten att ta del av värmeböljan från inlandet. I helgen finns viss chans till skurar.

En handfull andra bränder i området riskerar också att förvärras när de hetare och torrare vindarna får fart igen.

Små glödande kolfragment kan färdas ”tiotals kilometer” innan de landar och kan starta nya bränder, säger en talesperson för skogsbrandmyndigheten RFS till Sydney Morning Herald.

Ungefär 340 brandmän assisterade av 14 flygplan bekämpar lågorna i New South Wales.

Hittills under november, som motsvarar månaden maj på norra halvklotet, har en miljon hektar brunnit, fyra människor omkommit och mer än 300 bostäder förstörts i de australiska bränderna.

Läs mer: Australiens bränder inte en överraskning