Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nya CIA-chefen kopplas till hemlig tortyrenhet

Gina Haspel, ny chef för CIA.
Gina Haspel, ny chef för CIA. Foto: AFP

Gina Haspel, som tagit över chefsposter för amerikanska underrättelsetjänsten CIA, har tidigare fått kritik för att ha styrt ett hemligt amerikanskt tortyrfängelse i Thailand och anklagas för att ha förstört bevisen för att tortyren ägt rum.

Under tisdagen fick Rex Tillerson sparken som USA:s utrikesminister. Hans ersättare blir CIA-chefen Mike Pompeo, vilket innebär att CIA:s vicechef Gina Haspel nu blir underrättelsetjänstens toppchef.

Läs mer: USA:s utrikesminister Rex Tillerson har fått sparken av Trump 

För att utnämningen ska bli officiell måste hon först godkännas av USA:s senat. Om detta sker blir hon den första kvinnan att inneha posten. 

Redan när hon tillträdde som vicechef väcktes kritik mot utnämningen.

Enligt den amerikanska tidningen The New Yorker var Gina Haspel mellan 2003 och 2005 ansvarig för det topphemliga tortyrprogrammet som blev känt som RDI – rendition, detention, interrogation, det vill säga överlämnande, frihetsberövande och förhör.

Tortyrprogrammet omfattade flera kontroversiella förhörsmetoder, bland annat att tvinga fångar att vara vakna, lägga dem i trånga kistor och tvinga ned vatten i fångarnas halsar.

Den amerikanska tidningen The New York Times skriver att tortyrprogrammets första tortyrkammare låg i Thailand och att det var Gina Haspel som var ytterst ansvarig för verksamheten.

Enligt The New Yorkers källor var Gina Haspel även på plats vid förhören med Abu Zubaydah och Abd al-Rahim al-Nashiri, båda med misstänkta kopplingar till terrororganisationen al-Qaida, i den hemliga tortyrkammaren i Thailand. 

Tortyren av Abu Zubaydah var särskilt grym. Enligt CIA:s egen utredning av förhöret skendränktes han 83 gånger på en månad och fick huvudet slaget i väggen upprepade gånger. Vid ett av tillfällena tappade han medvetandet och vatten bubblade upp från hans lungor och en läkare på plats fick rädda honom. I samband tortyren tappade han även synen på sitt vänstra öga. 

Förhörsledarna konstaterade att Abu Zubaydah inte satt på någon viktig information och i dag sitter han fängslad i det amerikanska militärfängelset Guantanamo på Kuba.

Tortyren av Abu Zubaydah videofilmades och de förvarades i ett kassaskåp hos CIA i Thailand. År 2005 skrev Gina Haspel under ordern om att filmerna skulle förstöras, vilket väckt kritik från amerikanska kongressledamöter.

När George W. Bush förklarade krig mot terrorismen efter 11 septemberattackerna 2001 fastslog amerikanska regeringen att förhörsmetoderna var lagliga. Inom CIA har synen varit att de medarbetare som utförde tortyrmetoderna bara utförde sitt jobb.

När Barack Obama tillträdde som USA:s president blev skendränkning olagligt och han förklarade att han inte avsåg att ställa någon person inför rätta för de tortyrprogram CIA haft tidigare. Han menade att det var bättre att se framåt än att titta bakåt och The New Yorker utesluter inte att Gina Haspel hade fått fängelsestraff om fallen utretts då.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.