Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-19 15:49

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-coronoviruset-sprids-pa-nya-satt/

Världen

Nya coronaviruset sprids på nya sätt

Mottagning för medicinskt avfall vid ett sjukhus i Peking.
Mottagning för medicinskt avfall vid ett sjukhus i Peking. Foto: Greg Baker/AFP

Två grupper av kinesiska forskare har upptäckt att det nya coronaviruset kan spridas via mänsklig avföring. Under fredagen avled ytterligare 139 patienter i den värst drabbade Hubeiprovinsen.

Det är en grupp forskare under Kinas främste virusexpert Zhong Nanshan i Guangdong och en grupp från universitetet i Zhejiang som har upptäckt aktivt virus i sjuka patienters avföring, skriver flera kinesiska medier. Upptäckten visar att virus också kan spridas från avföring till andra personer. Något som skulle kunna öka risken för smittspridning via händer till vatten och grödor och vidare till andra människor.

Under fredagen konstaterade kinesiska läkare att inkubationstiden, den tid som går mellan det att en person smittats till dess att symptomen visar sig, kan vara mer än 14 dagar. En patient i Henanprovinsen bar på smittan i 17 dagar medan en annan patient, som undersökts av forskarna i Guangdong, hade burit på smittan så länge som 24 dagar innan den bröt ut.

Under fredagen avled 139 patienter till följd av viruset i den hårdast drabbade Hubeiprovinsen samtidigt som 2.420 nya fall upptäcktes. Detta gör att det nu har registrerats 54.406 fall av det nya viruset i provinsen sedan utbrottet började.

Sammanlagt har 1.523 dödsfall registrerats, samtliga utom tre (ett i Japan, ett i Filippinerna och ett i Hongkong) på Fastlandskina. I hela världen har 66.887 personer bekräftats smittade, visar Johns Hopkins databas.