Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nya detaljer kring den mördade doktoranden

Kairobor sörjer Regenis död utanför Italiens ambassad. ”Giulio är en av oss och mördades precis som oss” och ”Giulio och el-Gendy, samma smärta, samma tid” är några av slagorden. Infälld är en bild på efterlysningen.
Kairobor sörjer Regenis död utanför Italiens ambassad. ”Giulio är en av oss och mördades precis som oss” och ”Giulio och el-Gendy, samma smärta, samma tid” är några av slagorden. Infälld är en bild på efterlysningen. Foto: Amr Nabil/AP

Obduktionen av den italienska doktoranden Giulio Regeni som hittades mördad i Kairo förra onsdagen avslöjar flera spår av tortyr. Bland annat kan 28-åringen ha fått elstötar i könsorganet.

Regeni, som försvann den 25 januari, hittades mördad i dikeskanten vid en motorvägsviadukt utanför Kairo mot Alexandria förra onsdagen. Kroppens skick gjorde det omedelbart tydligt att han utsatts för grovt och omfattande våld.

Obduktionen som var klar på lördagen bekräftar detta och mer, enligt en källa till Reuters. Regenis kropp hade bland annat sju brutna revben, hjärnblödningar, ett avhugget öra, rakbladssår, brännmärken efter cigaretter, skrubbsår och mängder av blåmärken.

Tidiga spekulationer om tortyr med långsam och plågsam död till följd styrks också. Bland annat har rättsläkarna konstaterat att av allt att döma har utsatts för kraftiga elstötar via anordningar som fästs i penis. Rätttsläkarna i en italiensk obduktion sammanfattar det som att ”vi möttes av något omänskligt, något bestialiskt”.

Foto: AFPGiulio Regenis begravning. Foto: Diego Petrussi/AFP

Regeni var doktorand på institutionen för statsvetenskap och internationella studier vid ansedda Cambridge. Han befann sig i Kairo som gästforskare vid Amerikanska universitetet för att studera oberoende fackföreningar i Egypten och hade tidigare skrivit kritiska artiklar om president Abdel Fattah al-Sisi.

Den bakgrunden har lett många till misstankar om att Regeni torterats och mördats med regeringens goda minne. Egyptiska myndigheter har backat från sina första uttalanden om att det rörde sig om en bilolycka – samma förklaring man hade för tortyrmördade aktivisten Mohamed el-Gendy 2013 – men både inrikes- och utrikesdepartementet förnekar att säkerhetsstyrkor skulle vara skyldiga.

Människorättsgrupper påpekar dock att mängder av människor har försvunnit sedan al-Sisis statskupp 2013. Enligt Amnesty International praktiserar myndigheter rutinmässigt samma sorts metoder som Regeni utsatts för mot hundratals egyptiska medborgare varje år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.