Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nya dödsoffer i de månadslånga protesterna

Demonstrationståget på Mors dag 30 maj.
Demonstrationståget på Mors dag 30 maj. Foto: Alfredo Zuniga/AP

Den före detta revolutionsledaren Daniel Ortega i Nicaragua kan vara på väg att bli en värre diktator än den han störtade för snart 40 år sedan. I helgen dödades ytterligare personer av regimtrogen milis för att de kräver Ortegas avgång.

I staden Masaya dödades under lördagen fem personer, bland annat en 15-årig pojke och en polis, enligt ANPDH. Demonstranterna ska ha använt hemgjorda granatkastare mot en polisinsats under lördagen, i samband med att oppositionen kräver presidentens avgång.

I huvudstaden Managua dödades en amerikansk medborgare, uppger USA:s ambassad.

Sedan oroligheterna bröt ut i mitten av april har över 100 personer fått sätta livet till i protesterna mot Daniel Ortega och hans fru, vicepresidenten Rosario Murillo. Situationen är så allvarlig att den panamerikanska organisationen för mänskliga rättigheter, IACHR, begärt personligt skydd åt huvudstaden Managuas biskop Silvio Báez. Han är en av Ortegas främsta kritiker och anklagar den före detta sandinistledaren för att ha demonterat demokratin och infört diktatur. Biskopen har mottagit flera mordhot och många fasar för hans liv.

Under ett demonstrationståg på Mors dag i veckan rapporterade biskopen hur regimtrogna milisstyrkor gick till attack mot demonstrationen som hölls för att hedra mammorna till de söner som förlorat livet i protesterna.

– Massaker! De öppnar kulspruteeld mot fredliga demonstranter, skrev biskopen på sociala medier.

Totalt dog 15 personer i samband med attacken och flera skadades. Regimen har inte erkänt dådet utan menar att den inte känner till någon regimtrogen milis. Regeringen lägger i stället skulden på våldsamma studenter.

Daniel Ortega håller tal på Mors dag.
Daniel Ortega håller tal på Mors dag. Foto: AFP

– Djävulen visar sina klor för att förstöra detta land, där det fanns fred och som beundrades i världen för sin förmåga att försonas, sa Daniel Ortega i ett tal i veckan.

Ortega har suttit vid makten i över tio år och anklagas för att ha manipulerat Högsta domstolen och landets valmyndighet till att förbjuda vissa partier och kandidater att ställa upp vid val. Vid det senaste presidentvalet 2016 hävdade valmyndigheten att Ortega återvalts med 72 procent av rösterna, men inga oberoende valobservatörer tilläts kontrollera att uppgifterna stämde. Sedan dess har missnöjet växt, trots att landets ekonomi varit god.

Den senaste tidens oroligheter inleddes den 18 april som en protest mot att den 72-årige Ortega tecknat ett dekret som höjde skatten och sänkte pensionerna. Beslutet blev gnistan som tände missnöjet och hundratusentals studenter sprang ut på gatorna för att protestera. De möttes av militärpolisens kulor och efter de fem första dagarna hade styrkorna dödat 30 personer. Oroligheterna har eskalerat sedan dess och i dag menar organisationer för mänskliga rättigheter att över 100 personer dödats.

I förra veckan släppte Amnesty International en rapport som anklagar regimen för att använda sig av en regimtrogen beväpnad milis till att slå ned protesterna.

– Denna strategi sprider rädsla bland befolkningen, förhindrar identifiering av de som attackerar och skapar en situation där regeringen undviker ansvar, står det i rapporten.

Situationen påminner om den i Venezuela där regimens beväpnade milisgäng används för att slå ned varje försök till protest mot president Nicolás Maduro. Daniel Ortega är en av den venezolanske diktatorns främsta anhängare och var snabb med att gratulera honom till att han i förra månaden utsågs till att leda landet i ytterligare sex år. Demonstranterna i Nicaragua, som i huvudsak är studenter, kräver att Daniel Ortega och hans fru, vice presidenten Rosario Murillo, omedelbart avgår. Oppositionen försöker i stället övertyga Ortega om att arrangera ett nyval nästa år för att få en fredlig väg ut ur krisen. Än så länge har Ortega nekat och menar att han tänker sitta kvar till 2021 då hans mandatperiod går ut.

– Nicaragua tillhör alla och alla kommer att sitta kvar, sa han vid ett tal i veckan.

Ledde revolution på 70-talet

Daniel Ortega ledde sandinistrevolution mot diktatorn Somoza i slutet av 1970-talet i Nicaragua. Ortega ville förvandla ett av Centralamerikas mest orättvisa länder till ett socialistiskt föredöme och hyllades av världens vänsterrörelser. Efter att Ortega styrt landet i elva år gjorde han något som han senare ångrat. På omvärldens uppmaning ställde han upp för omval 1990 och förlorade. En majoritet av befolkningen ville inte veta av hans revolution längre och först efter tre misslyckade försök lyckades han 2007 bli vald till makten igen.

 

UD avråder från resor till lanadet

Oroligheterna har fått UD att avråda svenska medborgare från icke nödvändiga resor till Nicaragua och varnar för vägblockader som gör det svårt att färdas mellan landets städer. Även Europaparlamentet kritiserar regimen och anklagar den för att leda ett ”brutalt förtryck”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.