Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 23:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-fynd-kan-koppla-ihop-flygolyckor/

Världen

Nya fynd kan koppla ihop flygolyckor

00:49. USA stoppar Boeing 737 och även flygplanstillverkaren Boeing utfärdar flygstopp. Nya fynd från flygplansvraket efter söndagens olycka i Etiopien antyder att det finns likheter mellan den olyckan och flygkraschen i Indonesien, uppger det amerikanska luftfartsverket FAA.

Nya fynd från flygplansvraket, tillsammans med satellitdata, antyder att det finns likheter mellan söndagens olycka i Etiopien den i Indonesien i höstas, uppger det amerikanska luftfartsverket FAA. Både Kanada och USA ha infört tillfälligt flygstopp för flygplansmodellen.

Rätta artikel

Under onsdagen sällade Kanada och USA sig till skaran av länder som tillfälligt förbjuder trafik med olycksmodellen Boeing 737 Max 8.

”Myndigheten tog beslutet till följd av datainsamlingsprocessen och nya bevis som hämtats in på olycksplatsen som har analyserats i dag”, uppgav FAA, strax efter det att USA:s president Donald Trump meddelade att planen skulle parkeras.

Även flygplanstillverkaren Boeing rekommenderar att alla flygningar med den olycksdrabbade modellen 737 Max tillfälligt stoppas.

Läs mer: Inställda flyg till och från Arlanda under torsdagen 

De nya uppgifterna antyder likheter mellan de två flygplansolyckorna, som bägge inträffade kort efter starten. 

Kanadas transportminister Marc Garneau sade att flygplanen vid båda olyckstillfällena rört sig i höjdled på ett liknande sätt, med fluktuationer skriver New York Times, som publicerat kurvor över flygplanens vertikala hastighet.

Flera parkerade plan av typen Boeing 737 Max. Foto: Ralph Freso/AFP

Den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA uppgav också att beslutet kom efter att utredningen fått ny information från vraket gällande ”flygplanets konfiguration just efter att det lyft”.

– Tillsammans med den nya satellitdatan från planets flygväg pekar det på likheter mellan den etiopiska och den indonesiska kraschen som vi måste utreda och förstå, sade FAA-chefen Daniel K. Elwell, enligt tidningen.