Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nya gripanden efter massaker på nattklubb i Turkiet

Foto: Osan Koze/AFP

Trots att flera personer har gripits under tisdagen tros den attentatsman som misstänks för att ha skjutit ihjäl 39 personer inne på nattklubben Reina i centrala Istanbul på nyårsnatten fortfarande vara på fri fot.

Två personer som inte är turkiska medborgare uppges ha gripits på Atatürkflygplatsen i Istanbul, misstänkta för kopplingar till massakern på nattklubben, rapporterar Reuters och AFP med hänvisning till turkiska medier.

Och tidigare under tisdagen greps ytterligare sex personer, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det finns dock inga uppgifter om att den man som under nyårsnatten har fångats på övervakningskameror när han skjutandes med ett automatvapen tar sig in på en nattklubb i centrala Istanbul, där 39 personer sedan skjuts ihjäl, ska vara en av de gripna.

Det innebär att mycket pekar mot att 16 personer har gripits de senaste två dygnen samtidigt som den misstänkte skytten fortfarande befinner sig på fri fot. 

Under tisdagmorgonen pekade turkiska medier ut en 28-årig man från Kirgizistan som misstänkt för inblandning i dådet och publicerade samtidigt en bild av hans pass, rapporterar nyhetsbyrån TT.

Läs mer: ”Jag bara sprang när vi hörde skotten”

Därefter dröjde det emellertid inte länge innan den kirgiziska tidningen Turmush rapporterade att mannen på passfotot ska ha anlänt på den internationella flygplatsen Manas i Kirgizistans huvudstad Bishkek.

Mannen ska enligt tidningen ha kallats in till förhör av kirgiziska myndigheter. I förhören ska han ha nekat all form av inblandning i massakern i Istanbul på nyårsnatten. Uppgifter som uppges styrkas av att stämplar i mannens pass visar på att han inte kan ha befunnit sig i Istanbul under nyårsnatten.

I flera turkiska medier cirkulerar uppgifter om att attentatsmannen misstänks vara IS-soldat. Och under tisdagen tog också terrornätverket på sig skjutningen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

En talesman för IS ska enligt nyhetsbyrån ha hävdat att den ”hjältemodiga” mannen som genomförde dådet var en ”kalifatets krigare”.

Att attentatsmannen ska ha valt att avlossa skotten från sin automatkarbin från höften kan enligt uppgifter till Hürriyet vara ett tecken på att han hade tidigare erfarenheter från gatustrider.

– Han har sannolikt skjutit tidigare, i strid, säger terrorexperten Abdullah Ağar till tidningen.

– Han tvekade aldrig när det gällde att skjuta mot oskyldiga människor. Han är utan tvekan en mördare och han har med stor säkerhet skjutit mot människor tidigare.

Och enligt obekräftade uppgifter till den turkiska tidningen ska det finnas misstankar om att mannen handplockats från IS stridande trupper i Syrien.

Läs mer: IS tar på sig skjutningen i Istanbul

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.