Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-11 19:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-halsoministern-sparkar-expertrad-for-att-ge-plats-for-nya-ideer/

Världen

Nya hälsoministern sparkar expertråd för att ”ge plats för nya idéer”

Italiens nya hälsominister Giulia Grillo (t.h.) ingår i den populistiska Femstjärnerörelsen som i somras vann en klar seger i Italien tillsammans med högerpartiet Lega.
Italiens nya hälsominister Giulia Grillo (t.h.) ingår i den populistiska Femstjärnerörelsen som i somras vann en klar seger i Italien tillsammans med högerpartiet Lega. Foto: Riccardo Antimiani/ANSA via AP

ROM. Över en natt har hela Italiens nationella hälso- och sjukvårdsråd fått sparken av landets nya hälsominister Giulia Grillo. Det oväntade beslutet framstår som rent politiskt, där ministern vill ha nya invalda experter som även delar regeringens politiska uppfattning.

Peter Loewe
Rätta artikel

Detta ses som ett exempel på hur politiserat det italienska samhället är. Minister Grillo vill ha in nya experter i sjukvårdsrådet som huvudsakligen har en rådgivande funktion i vetenskapliga och tekniska frågor. Rådet består av 30 experter som utses av departementet för hälsa och sjukvård.

Normalt sitter rådet i tre år. Men minister Grillo ville byta redan nu, trots att det inte ens gått ett år sedan de valda expertledamöterna tillträdde. Bakgrunden är politisk. Giulia Grillo, 43, som tillhör den populistiska Femstjärnerörelsen tillträdde den 1 juni i år, efter att partiet vann en klar seger tillsammans med högerpartiet Lega.

– Under hela den tid som gått sedan ministern tillträdde har hon aldrig kontaktat oss en enda gång, säger Roberta Siliquini till tv-kanalen Rai News. Till för några dagar sedan var hon ordförande för sjukvårdsrådet CSS – Consiglio Superiore di Sanità, grundat 1847! 

Giulia Grillo säger till sitt försvar att hon inte träffade hälso- och sjukvårdsrådet därför att hon var gravid och inte hade tid att träffa rådet under dessa sex månader.

– Ministerns val att byta ut samtliga personer gör mig bestört. Jag hoppas att detta inte är en form av politisk utrensning. Något som passar sällsynt illa med ett tekniskt och vetenskapligt råd som detta handlar om, säger senator Maria Rizzotti, som sitter i parlamentets utskott för sjukvårdsfrågor till nyhetsbyrån ANSA.

Giulia Grillos talesperson Lucilla Vazza säger till DN att ministern vill se en förändring av sjukvårdsrådet. Att det skall bestå av fler vanliga husläkare som med små resurser utför enorma insatser i Italiens 7.982 kommuner. Giulia Grillo som kommer från Sicilien är själv läkare och utbildad kirurg som har specialiserat sig på rättsmedicin.

– Jag vill ge plats för nya idéer och personer som inte tidigare haft den här typen av uppdrag. Givetvis baserat utifrån meriter, säger hon i en intervju i den alternativa vänstertidningen Il Fatto Quotidiano. I intervjun lovar hon också att göra allt för att korta de långa vårdköerna.

En omdiskuterad fråga i Italien har varit vaccinationer. Giulia Grillo har betonat att vaccinationer måste absolut vara obligatoriskt i skolan.

Cirka 95 procent av alla italienska barn är ordentligt vaccinerade. Under förra mandatperioden gjordes en rad undantag och barn som inte var komplett vaccinerade gick i skola. 

Beslutet om obligatorisk vaccinering för alla skolbarn har skjutits upp till nästa år 2019. Detta trots flera epidemier av mässling, där även dödsfall förekommit.

Läs mer: Växande extremhöger i Spanien 

Läs mer: Efter budgetstrid – Italien kan få betala höga böter