Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nya hinder riskerar skjuta fredssamtal på framtiden

Oenighet inom oppositionen, liksom den pågående hungersnöden, hotar att sätta käppar i hjulet för nästa veckas FN-ledda fredssamtal om Syrien. Nu riskerar förhandlingarna att skjutas fram.

För ganska precis en månad sedan tändes ett svagt hopp i den annars nermörka rapporteringen om kriget i Syrien. FN:s säkerhetsråd godkände en resolution som drog upp linjerna för en syrisk fredsprocess.

FN-förslaget innehåller bland annat en vapenvila, samtal mellan Syriens regim och oppositionen, liksom en plan för en samlingsregering och demokratiska val. Allt detta förväntas ske inom arton månader.

Det var första gången under det snart fem år långa Syrienkriget som USA och Ryssland ställt sig på samma sida i FN-diplomatin.

Förväntningarna var därför höga när FN:s medlare Staffan de Mistura under julhelgen meddelade att den sittande regeringen och oppositionen skulle delta i fredsförhandlingar i Genève den 25 januari.

Men när mötesdatumet nu rycker närmare hopar sig plötsligt hindren och frågetecknen.

En fråga som aldrig riktigt lösts är vilka grupper inom oppositionen som ska medverka i samtalen.

Motståndet mot president Bashar al-Assad består av allt från mer eller mindre västtillvända grupperingar till terrorstämplade organisationer som IS och al-Qaida.

Den syriska oppositionen har inte lyckats enas inför samtalen. I förra veckan krävde en nybildad sekulär gruppering med kurdiska och kristna araber, Syriska demokratiska rådet, en egen plats vid förhandlingsbordet i Genève.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon har tidigare uppmanat den internationella stödgrupp om 17 länder som deltar i förhandlingarna att ”skyndsamt” enas om en gästlista för oppositionen.

Iran och Ryssland, de länder som stöder president Bashar al-Assad i samtalen, har anklagat några av de oppositionella fraktionerna för att vara ”terrorister” och ”al-Qaida-sympatisörer”.

På tisdagen ökade FN trycket. Inga inbjudningar till Genèvesamtalen kommer att skickas ut förrän länderna som leder den syriska stödgruppsprocessen är överens om vilka i oppositionen som ska bjudas in. Det meddelade generalsekreterarens talesman Farhan Haq.

Därmed riskerar samtalen att skjutas fram i tiden, något som skulle innebära en knäck för FN:s nyvunna prestige i regionen.

Att FN:s fredsmäklare, svensk- italienaren Staffan de Mistura, hittills ändå lyckats balansera de ytterst skilda intressen som den internationella stödgruppen för Syrien (ISSG) företräder måste betecknas som ett diplomatiskt mästerstycke.

Bara under de senaste månaderna har ju spänningarna bland huvud- aktörerna ökat markant. Turkiet och Ryssland har hamnat på rejäl kollisionskurs sedan turkiskt flyg sköt ned ett ryskt attackplan den 24 november förra året.

Saudiarabiens avrättning av den shiamuslimske medborgarrätts- aktivisten Nimr al-Nimr den 2 januari har lett till ett kallt krig med Iran, som står bakom al-Nimr.

USA och Ryssland, med vitt skilda syriska agendor, har hamnat i en hetsig dispyt om hur den pågående hungersnöden i Syrien ska lösas.

FN slog häromveckan larm om att närmare 500.000 syrier lever i samhällen som belägras av stridande grupper.

De civila får inte tillgång till mat eller andra förnödenheter. Värst är situationen i Madaya söder om Damaskus, där ett fyrtiotal människor dött av svält.

Frågan har blivit extra ängslig inför fredssamtalen eftersom Madaya belägras av regeringsarmén. Rysslands biträdande FN-ambassadör Vladimir Saronkov sade i ett tal i säkerhetsrådet i förra veckan att fokuseringen på Madaya ”underminerar förutsättningarna för fredssamtalen”.

Fakta. Stödet till Syrien

Stödgruppen för Syrien väntas hålla fredssamtal med den syriska regimen och oppositionen i Genève med början den 25 januari.

Den internationella stödgruppen för Syrien (förkortat ISSG) består av Kina, Egypten, Frankrike, Tyskland, Iran, Irak, Italien, Jordanien, Libanon, Oman, Qatar, Ryssland, Saudiarabien, Turkiet, Förenade Arabemiraten, Storbritannien och USA. Dessutom medverkar Arab-förbundet, EU och FN.

FN:s särskilda sändebud för Syrien är den 68-årige svensk-italienske diplomaten Staffan de Mistura.

Den 18 december förra året godkände FN:s säkerhetsråds 15 medlemsländer en resolution (en kraftfull rekommendation) om Syrien, som bland annat stadgar samtal mellan regimen och oppositionen, liksom en snar vapenvila.

Källa: DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.