Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Nya jobb kräver ny president”

Terrye och Joe Toland.
Terrye och Joe Toland. Foto: Privat
USA behöver en ny president som sätter folk i arbete, minskar bidragsberoendet och gör amerikanskt näringsliv konkurrenskraftigt igen. Det anser Joe och Terry Toland, två av de väljare i vågmästarstaten Virginia som DN.se följer under valrörelsen.

Det amerikanska valet avgörs i ett litet antal delstater där opinionen väger jämnt och det kan skifta från gång till gång vem som vinner. För att få en inblick i hur väljare i en av dessa vågmästarstater resonerar ska DN.se följa två familjer i staden Norfolk i Virginia. Den ena med sympatierna på den demokratiska sidan, den andra på den republikanska.

Liksom de flesta väljare anser både Joe och Terrye Toland att ekonomin är valets viktigaste fråga. För att få rätsida på den krävs enligt dem en ny man i Vita huset.

– Jag hoppas att den nuvarande presidenten tvingas avgå så att det amerikanska näringslivet kan släppas fritt igen och bli konkurrenskraftigt och skapa nya jobb, säger Joe Toland.

– Alldeles för många företag har flyttat sina fabriker utomlands. Vi måste ge dem incitament att flytta dem tillbaka genom att sänka företagsbeskattningen, tillägger Terrye Toland.

Båda två jobbar inom vården, han som barnläkare med egen praktik, hon som sjuksköterska. Bägge återkommer gång efter gång till socialbidragen och hur de missbrukas och tär på den amerikanska ekonomin.

– Det allra viktigaste i det här valet är att bryta trenden mot att allt fler blir beroende av staten för sin försörjning, säger Joe Toland.

Att bli bidragsberoende undergräver människors självkänsla, menar Joe Toland och hänvisar till den miljö där han växte upp i Nordirland med skyhög arbetslöshet som gick i arv mellan generationerna. Enligt honom måste samhället byggas på uppfattningen att välstånd skapas genom arbete, inte skatter. Det är ett synsätt som formats genom erfarenheten av att driva småföretag, i hans fall en läkarpraktik.

– Socialbidragen är ett skäl till att våra samhällen i väst misslyckas och inte klarar att konkurrera med de snabbväxande ekonomierna som Indien och Kina. I de länderna är människor mycket mer motiverade att arbeta, säger Joe Toland.

Som konservativ anser han att det ska finnas ett skyddsnät för äldre, sjuka och funktionshindrade. Han är mycket kritisk till att psykiskt sjuka numera tvingas klara sig på egen hand. Yngre, friska personer ska däremot vara hänvisade till arbete.

Det enskilda beslut av president Obama som Joe Toland är mest negativ till är att kravet på att bidragstagare ska söka arbete har mjukats upp (den exakta betydelsen är omdiskuterad). Men han är också mycket missnöjd med att Obama räddade bilindustrin från konkurs.

– Kapitalismen fungerar inte om vissa företagsledare får särskild behandling av regeringen. General Motors borde aldrig ha räddats, gamla dinosaurier ska man låta dö. De hålls vid liv till priset av att andra nya företag kanske inte kan växa.

Varken Joe eller Terrye Toland är hundraprocentigt entusiastiska till Mitt Romney – ”han är det bästa vi har”, är Joes omdöme. Terrye motiverar sitt stöd främst med att hon är emot Obama.

Trots USA:s roll i världen brukar inte utrikespolitik räknas till de avgörande frågorna för amerikanska väljare. För Terrye Toland har det dock stor betydelse i valet mellan Obama och Romney.

– Vi behöver en ledare med fokus på att skydda vårt land. Bortsett från bin Ladin tycker jag inte att Obama har lyckats med det. Han har framställt oss som en svag nation, säger Terry Toland.

Säkerheten hänger enligt henne ihop med ekonomin.

– Visst måste vi skära ner statens utgifter men vi måste också vara försiktiga med försvaret. Vi är ett stort mäktigt land som många hatar, vi behöver kunna visa upp en stark militär front, säger Terrye Toland.

I natt svensk tid kommer paret Toland att bänka sig framför teven för att se den första och kanske avgörande debatten mellan Barack Obama och Mitt Romney.

– Jag ser mycket fram emot att se den, säger Joe Toland.

Mer med familjen Toland på DN.se: I morgon torsdag kommenterar de den första tv-debatten mellan Barack Obama och Mitt Romney.

Möt den demokratiska familjen Pagach-Fuqua: ”Obama har gjort ett bra jobb”

Fakta:Familjen Toland

Joseph Toland: 64-årig barnläkare med egen praktik. Kommer från Nordirland, bott i USA sedan 1972. Katolik, går i kyrkan flera gånger i månaden.
Terrye Toland: 57 år, sjuksköterska. Uppvuxen i Norfolk där hon fortfarande bor. Protestant.
Bor: I egen villa i stadsdelen Larchmont i Norfolk, Virginia.
Barn: Tre vuxna barn, en dotter och två söner.
Fritid: Tillbringas bland annat i sommarstugan vid kusten där de också har en båt. Joe Toland ägnar sig då gärna åt att snickra.

Karta Norfolk

Fakta:staden Norfolk

Läge: I delstaten Virginia, på Atlantkusten vid mynningen av Chesapeake Bay, cirka 30 mil söder om USA:s huvudstad Washington DC.
Befolkning: 243.000
Omgivning: Norfolk ingår i ett större storstadsområde där även Virginia Beach, Newport News, Chesapeake, Hampton och Portsmouth ingår.
Militären är ett betydande inslag i Norfolk. Här ligger högkvarteret för den amerikanska Atlantflottan och USA:s största marinbas. Även Nato har ett högkvarter här. Mer än vart tionde jobb i Norfolk är inom det militära.
Hamnen är också viktig för USA.s handel med omvärlden.
Afroamerikanerna är en stor befolkningsgrupp, 43 procent mot 13 i USA som helhet.
Valet 2008: I Norfolk som helhet vann Obama en betryggande seger mot McCain, 71 procent mot 28. I stadsdelen Larchmont, där familjerna Pagach/Fuqua och Toland bor, var det dock jämnare, 54-44.

Fakta:Virginia som vågmästarstat

Virginia är en nykomling bland vågmästarstaterna. Fram till 1960-talet var demokraterna dominerande i delstaten, men här som i flera andra sydstater gick många vita väljare över till republikanerna när president Johnson stärkte de svartas rättigheter. I samtliga val från 1968 till 2004 vann de republikanska presidentkandidaterna.

Det sågs därför som en sensation när Barack Obama 2008 segrade stort i Virginia mot John McCain (53 procent mot 46). Därför räknas Virginia nu till de vågmästarstater där valutgången kommer att avgöras. Enligt Real Clear Politics leder Obama i nuläget med 3,4 procentenheter över Mitt Romney.

Läs mer om vågmästarstaten Virginia här.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.