Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-09 01:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-kaledonien-roster-om-sjalvstyre-i-oktober/

Världen

Nya Kaledonien röster om självstyre i oktober

Ögruppen Nya Kaledonien i Stilla havet kommer att hålla sin andra folkomröstning för självständighet från Frankrike den 4 oktober i år, meddelar den franska regeringen. Omröstningen skulle egentligen ha ordnats i början av september, men fick skjutas upp på grund av coronapandemin.

TT-AFP Text

I den första omröstningen i november 2018 röstade 57 procent av invånarna i Nya Kaledonien för att ögruppen skulle förbli en del av Frankrike.

Skulle det vara så att omröstningen i oktober ger samma resultat – där majoriteten inte vill ha självständighet – kommer en tredje folkomröstning att genomföras innan 2022, enligt en överenskommelse mellan Frankrike och territoriet från 1988.

Nya Kaledonien, som ligger utanför Australiens östra kust, är ett mellanting mellan en självständig stat och ett franskt departement. Ögruppen med 270.000 invånare har varit franskt territorium sedan 1853.

Ämnen i artikeln

Frankrike
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt