Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nya ministrar gör uppror mot maktmissbruket i Ukraina

Moskva. Det jäser på nytt i den politiska toppen i Ukraina. De korrupta strukturer som president Petro Porosjenko lovade montera ned håller på att växa upp igen, ledda av nya ansikten. Resultatet är att flera liberala ministrar har hoppat av eller hotar med att avgå.

Förra veckan lämnade Ukrainas ekonomiminister sin post i vredesmod. ”Jag vill inte tala om våra framgångar i Davos medan vissa driver sina egna intressen bakom min rygg”, sade ekonomiministern Aivaras Abromavicius och tackade för sig.

Också infrastrukturminister Andrij Pyvovarskij (utbildad i USA) och hälsovårdsminister Alexander Kvitasjvili har hotat med att avgå.

I klartext handlar det om Ukrainas äldsta problem – korruption och nepotism. Den vanligaste metoden är att placera ut sitt eget folk på nyckelposter för att de där ska kunna hålla koll på penningströmmar. Inom postsovjetiska länder talar man om tioplye mesta, ställen där man har det varmt och skönt. Det vill säga där man kan stjäla tillgångar och bli rik. Och bygga en villa utanför Kiev omgärdad av flera meter höga murar. (Bilderna på nya skyhöga murar cirkulerar just nu på ukrainska sociala medier.)

Foto: Jacques BrinonOm det fanns någonting som demonstranterna på Majdan ville göra upp med så var det uttryckligen det här arvet. President Petro Porosjenko förstod det, därför valde han också att plocka in helt nya ansikten i regeringen – bland andra just Aivaras Abromavicius som är litauer och hälsoministern Alexander Kvitasjvili som är från Georgien.

Men Porosjenko har ett problem. Han är själv en del av det gamla systemet. Därför har han också placerat ut sitt eget folk överallt inom de ukrainska maktstrukturerna, till exempel regering och parlament. En av hans närmaste män heter Igor Kononenko. Porosjenko och han har hållit ihop i tre decennier och äger en bank tillsammans. Kononenko är också vice ordförande för Porosjenkopartiets parlamentariska grupp.

Vad gör Kononenko när han blir invald i parlamentet och tilldelas en ledande post? Han gör som sin egen chef, det vill säga börjar placera ut förtrogna på alla viktiga poster han kan lägga beslag på. Han försöker få Abromavicius att utse sin protegé till vice ekonomiminister.

Foto: (c) Wiktor Dabkowski/ZUMA Press/CorbisAbromavicius avgår i protest. Reaktionen har varit massiv. Den liberala tidningen Kyiv Post uppmanar EU att dra in allt finansiellt stöd till Ukraina så länge regeringen inte gör något åt korruptionen. Det är ett hårt och lite överraskande krav av en tidning som konsekvent har pläderat för solidaritet med Ukraina. Men det bara bekräftar att frustrationen mot både premiärminister Arsenij Jatsenjuk och president Porosjenko sprider sig uttryckligen i det reformläger som hittills har stött dem.

Ukraina är ett land med ett imponerande civilsamhälle – ett av de starkaste jag någonsin upplevt i ett postsovjetiskt land. Samtidigt är det ett land där ogenomskinliga maktstrukturer sitter mycket hårdare än många hade föreställt sig.

Jag vill inte tala om våra framgångar i Davos medan vissa driver sina egna intressen bakom min rygg.

Flera av de beslutsfattare som nu öppet kritiserar maktkretsarna kring Porosjenko är utomstående personer. Den mest högljudda är Georgiens före detta president Micheil Saakasjvili, som nu är guvernör i Odessa. Han för i praktiken ett privat krig mot etablissemanget i Kiev och kallar öppet både premiärminister Jatsenjuk och inrikesminister Arsen Avakov för mutkolvar.

Det går inte att undgå misstanken att Saakasjvili åtminstone delvis kör sin egen agenda. Men det är ett faktum att sedan Porosjenko blev president har både EU och USA valt att se mellan fingrarna med det ena problemet efter det andra. Man har manat till tålamod med Ukraina, att inte döma alla misstag för hårt.

Mycket tyder på att Porosjenko och hans stab har tagit detta som en bekräftelse på det går bra att agera enligt invanda mönster, bara man samtidigt genomför en och annan reform.

Fakta: Avvisat handelsavtal med EU startade protester

Hösten 2013 avvisade Ukrainas dåvarande president Viktor Janukovytj ett handelsavtal med EU. Det blev starten för stora protester på Självständighetstorget i Kiev, vilket följdes av Janukovytjs fall och en ny regering ledd av Arsenij Jatsenjuk.

Våren 2014 invaderade Ryssland Krim och införlivade halvön med Ryssland efter en folkomröstning.

I östra Ukraina protesterade många mot Jatsenjuks nya regering och ifrågasatte dess legitimitet, protester som utvecklades till inbördeskrig mellan regeringsstyrkor och ryskstödda separatister.

Petro Porosjenko vann presidentvalet i maj 2014 och tillträdde den 7 juni 2014.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.