Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 00:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-polismetoder-dodar-fler-i-brasilien/

Världen

Nya polismetoder dödar fler i Brasilien

Brasiliens president Jair Bolsonaro. Foto: Mauro Pimentel/AP

Minst åtta personer har dödats under en polisräd i en favela i Rio de Janeiro. Insatsen är ett led i president Jair Bolsonaros krav på hårdare tag mot kriminella i Brasilien. De misstänkta gängmedlemmarna dödades av krypskyttar från en helikopter.

Rätta artikel

Trots att det var lunchtid och skolbarnen var på väg hem genom gränderna i favelan Complexo da Maré i Rio valde polisen att slå till mot knarkgänget. Skolbarnen fick slänga sig på marken för att ta skydd när polisen körde in i favelan för att gripa knarkgängets ledare. Polisen passade även på att använda sitt nya vapen i kriget mot gängen – en skottsäker helikopter med krypskyttar. 

– Jag var på väg till jobbet just när barnen skulle gå hem från skolan. Från ingenstans kom en helikopter och började skjuta mot marken, väldigt nära skolan. De var sorgligt att se hur barnen desperat började gråta, säger en boende i favelan till dagstidningen Extra.

Enligt polisen dödades åtta misstänkta gängmedlemmar, men gängledaren lyckades fly, trots att han skottskadades. Nu väcks kritik mot att polisens insatsstyrka valde att gå till attack när skolan, som ligger bredvid gängets högkvarter, var öppen.

”Var försiktiga! När jag kom för att hämta min son i skolan låg alla barn på golvet i matsalen”, skrev en förälder på sociala medier.

Sedan Jair Bolsonaro blev Brasiliens president den 1 januari i år har antalet personer som polisen dödat i delstaten Rio de Janeiro slagit rekord. Hittills har 434 personer dödats, vilket är en ökning med 18 procent jämfört med förra året. Det är den högsta dödsstatistiken på över tjugo år i Rio. Anledning till det ökade antalet dödade är att en av Bolsonaros främsta allierade, den före detta marinkårssoldaten Wilson Witzel, överraskande blev vald till guvernör i delstaten Rio de Janeiro förra året. Han red på Bolsonaros popularitetsvåg och lovade att ta itu med kriminaliteten i delstaten.

I strider med knarkgängen uppmanar han polisen att inte ta någon till fånga utan att skjuta för att döda. Det är också hans idé att knarkgängen ska bekämpas av krypskyttar som skjuter från en skottsäker helikopter. Människorättsorganisationer menar att guvernörens tillvägagångssätt strider mot lagen.

”Det går inte att utöva prickskytte från en helikopter. Det är en metod som bara existerar i Hollywood. I den riktiga världen leder det till oskyldiga dödsoffer”, skriver Caos Carioca, en grupp på sociala medier.

Soldater vid en räd i favelan Rocinha 2017. Foto: Silvia Izquierdo/AP

Guvernören försvarar gårdagens agerande och menar att polisen har rätt att skjuta för att försvara sig.

– Om vi ska klaga på att polisen är ute och gör sitt jobb kan vi lika gärna släcka ned fabriken och lämna över nycklarna till knarkgängen. I princip dödades endast personer som bar maskingevär och sköt mot polisen, sa Wilson Witzel.

Polisen tillbakavisar också kritik om övervåld och menar att tack vare räden lyckades polisen undvika att knarkgänget utvidgade sitt territorium till andra sidan Guanabaraviken. Enligt underrättelseuppgifter planerade knarkgänget i Complexo da Maré att i dagarna köra över bron och ta över favelan Salgueiros i grannkommunen São Gonçalo.

– Det var en räd baserad på underrättelseuppgifter. Vi var tvungna att agera och gjorde ett kvickt, kirurgiskt ingrepp. Målet var att gripa knarkgängets ledare. Vi tror att vi lyckades undvika ett krig i São Gonçalo, sa polischefen Marcus Vinícius Braga till O Globo.

Guvernörens klartecken att agera i lagens utkanter har även stärkt de unga soldater som sedan förra året patrullerar vissa områden i Rio. I förra månaden misstog soldaterna en barnfamilj, på väg till ett barnkalas, för att vara en bil med gängmedlemmar. Soldaterna pepprade barnfamiljens bil med 80 skott och pappan i familjen dog. Den enda likheten mellan pappan och gängmedlemmarna var deras hudfärg. Även en oskyldig man, som försökte rädda pappan, sköts till döds av de unga soldaterna. Tio av de tolv soldaterna som medverkade vid operationen är häktade och sitter nu i ett särskilt fängelse för militärer.