Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-12 08:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-protester-nar-spansk-domstol-faststaller-kritiserad-sexbrottsdom/

Världen

Nya protester när spansk domstol fastställer kritiserad sexbrottsdom

Under sommaren hölls stora demonstrationer till stöd för kvinnan. Arkivbild.
Under sommaren hölls stora demonstrationer till stöd för kvinnan. Arkivbild. Foto: Alvaro Barrientos/AP

Fem män dömdes för sexuellt utnyttjande av en ung kvinna under tjurrusningen i Pamplona, Spanien. Domen ledde till häftiga protester i landet – då många ansåg att männen borde ha dömts till våldtäkt. 

Nu fastställer högsta domstolen domen – vilket har lett till nya protester, uppger The Guardian

Viviana Canoilas
Rätta artikel

Händelsen ägde rum i juli 2016 under en tjurfäktningsfestival i staden Pamplona. Fem män, mellan 27 till 29 år, ska ha våldtagit en då 18-årig kvinna under San Fermín-festivalen, då tjurrusningen hölls.

Åklagaren åtalade männen för våldtäkt och yrkade på mer än 20 års fängelse. Bevisningen var omfattande och bestod bland annat av filmklipp som de publicerade i sin gruppchatt i Whatsapp. I chatten skrev en av männen ”det är vi fem som har sex med en tjej. En fantastisk resa. Det finns filmer”. Männen kallade sin grupp på Whatsapp för ”la Manada” (vargflocken), vilket de kallas för i spansk press.

Trots omfattande bevisning dömdes männen i april till nio års fängelse för sexuellt utnyttjande. Domen ledde till häftiga protester som intensifierades när männen släpptes mot borgen.  

Läs mer: Tusentals spanjorer protesterar mot sexbrottsdom 

Nu fastställer Högsta domstolen i Pamplona domen vilket har väckt nya starka protester, enligt The Guardian

De fem domarna var dock inte helt eniga i beslutet. Två av dem ville se ett hårdare fängelsestraff på 14 år och menade att männen hotat den unga kvinnan när de förgrep sig på henne. 

Under rättegången har männens försvarsadvokater argumenterat för att kvinnan gav sitt samtycke till samlagen. De framhåller bland annat att kvinnan lät en av männen kyssa henne och att en av männens filmer visar att hon inte gör något motstånd.

I Spanien måste det bevisas att akten har genomförts med våld för att någon ska dömas för våldtäkt.