Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 19:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-spektakulara-fynd-i-giza/

Världen

Nya spektakulära fynd i Giza

Foto: Mahmoud Khaled/AFP

Egyptiska arkeologer har gjort ytterligare ett spektakulärt fynd. Denna gång handlar det om flera gravkammare vid pyramiderna i Giza utanför huvudstaden Kairo, den äldsta 4.500 år gammal.

Rätta artikel

I gravarna finns bland annat målade träkistor med mumier samt statyer i trä och i kalksten.

Den äldsta kammaren byggdes för två präster som levde under det gamla riket, den andra faraoniska perioden i Egyptens historia. 

Hieroglyfer berättar om de två männen, varav den ena var ”renare” åt faraonen Chefren – som lät bygga den andra av de tre berömda pyramiderna på Gizaplatån.

Gravplatsen började återanvändas från och med tidigt 700-tal före Kristus, och yngre föremål har hittats under utgrävningen.

Den senaste tiden har en rad fynd gjorts av arkeologer i Egypten.

Två träkistor i en utgrävd del av den gamla gravplatsen. Foto: Ministry of Antiquities via AP

Ämnen i den här artikeln:

Egypten
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt