Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-22 15:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-terrorlagar-skyndas-fram-efter-attentatet-i-london/

Världen

Nya terrorlagar skyndas fram efter attentatet i London

Polisen undersöker platsen där en man angrep flera personer med kniv på söndagen. Mannen sköts av polis.
Polisen undersöker platsen där en man angrep flera personer med kniv på söndagen. Mannen sköts av polis. Foto: Alberto Pezzali/AP

Ingen som döms till fängelse för terrorbrott i Storbritannien ska längre kunna få automatisk strafförkortning. 

Efter söndagens knivdåd i London inför regeringen nya nödlagar som ska gälla även retroaktivt.

– Frågan som många ställer sig är naturligtvis vad den här mannen gjorde ute på gatan. Vi tidigarelägger nu en lagstiftning för att stoppa systemet med automatiskt tidigt frisläppande, sa premiärminister Boris Johnson i ett tal på måndagen.

Klockan var strax före 14 i söndags när den 20-årige Sudesh Amman klev in i butiken Low Price Store i Streatham i södra London, klädd i kamouflagefärgad jacka och grå gymnastikbyxor.

Några dagar tidigare hade han blivit fri efter att ha avtjänat hälften av ett drygt treårigt fängelsestraff, som han dömts till 2018 för att ha svurit trohet till terrorgruppen IS och ha planerat en knivattack.

Platsen för söndagens terrorattack i London då två personer knivskars av en terrordömd man som helt nyligen släppts ur fängelse.
Platsen för söndagens terrorattack i London då två personer knivskars av en terrordömd man som helt nyligen släppts ur fängelse. Foto: Johnny Armstead/REX

Inne i butiken slet Sudesh Amman till sig en 25 centimeter lång kniv i rostfritt stål som hängde vid kassan. Sedan sprang han ut på gatan och knivskar en kvinna och en man, samtidigt som han pekade på det som såg ut som en självmordsväst – men som visade sig vara en attrapp.

Sekunder senare sköts han till döds av civilpoliser, som hade haft honom under bevakning.

Ingen av de knivskurna personernas tillstånd är livshotande, men händelsen påminner om attacken på London Bridge den 29 november, då två personer mördades av en man som frisläppts i förtid för terrorbrott.  

– Det här var utan tvekan möjligt att förutse, säger Londons borgmästare Sadiq Khan kritiskt.

Premiärminister Boris Johnson.
Premiärminister Boris Johnson. Foto: Frank Augstein/AFP

I november lovade Boris Johnson att stoppa automatiska frigivningar i förtid för terrordömda. 

Ett lagpaket har förberetts som bland annat ska ge 14 års fängelse som lägsta straff för grova terrorbrott. Men omkring 225 terrordömda personer skulle då ändå kunna friges med automatisk strafförkortning inom kort.

På måndagen meddelade justitieminister Robert Buckland därför att ny nödlagstiftning införs – och att den också ska gälla retroaktivt. Detta är inte okontroversiellt och lär prövas i domstol. Men Buckland menar att det är motiverat.

– Vi måste göra allt vi kan för att skydda allmänheten. Att även de som redan dömts berörs gör att ingen nu kommer att friges automatiskt. Som allra minst kommer terrordömda att avtjäna två tredjedelar av straffet, sa Buckland i parlamentet.