Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nya uppgifter: Här ligger försvunna planet

Foto: Joshua Paul/AP

En ny rapport visar att det mystiskt försvunna passagerarflygplanet MH370 kan ligga på ett annat ställe än vad man först trott.

MH370 försvann med 239 passagerare och besättning ombord på väg från Kuala Lumpur i Malaysia till Peking i Kina den 8 mars 2014. Sedan dess har sökandet efter planet pågått men utan resultat.

I januari i år ställde Australien, Malaysia och Kina in sökandet. Då hade man sökt i två och ett halvt år.

Nu visar ett försök med en modell av MH370:s ena vinge, som fått följa strömmarna i området, att passagerarflygplanet sannolikt sjunkit i den norra delen av sökområdet i södra delen av Indiska oceanen.

Enligt The Guardian, som hänvisar till en ny rapport från Australiens högsta vetenskapliga organ på fredagen, har forskarna använt sig av en kopia av den vingdel som flöt i land på Réunion öster om Afrikas kust i juli 2015.

Den nya modellen ska vara exaktare än dem som använts vid tidigare försök och visar att det malaysiska planet sannolikt kraschade i havet någonstans mellan 30,5 grader och 40 grader sydlig bredd.

Frågan är om de nya uppgifterna kommer att göra att sökandet återupptas. Australiens transportminister, Darren Chester, sa i december förra året att det skulle behövas en mer exakt position för att sökandet skulle startas på nytt.

Den nya rapporten kommer nu att skickas vidare till de malaysiska myndigheterna för bedömning, skriver BBC.

En undersökning som gjordes av CNN två månader efter försvinnandet visade att 79 procent av de tillfrågade trodde att alla ombord hade omkommit. 46 procent trodde å andra sidan att frågan om vad som egentligen hänt planet aldrig skulle komma fram.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.