Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-19 23:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-uppgifter-ville-ha-miljonbelopp-for-skandalvideon-fran-ibiza/

Världen

Nya uppgifter: Ville ha miljonbelopp för skandalvideon från Ibiza

Tidigare vice förbundskanslern Heinz-Christian Strache, tvåa från vänster, har tvingats lämna sina uppdrag på grund av Ibiza-affären. Foto: Helmut Foringer/APA

Berlin. Samtidigt som Österrikes politiska kris fortsätter kommer nya uppgifter kring vem eller vilka som kan ligga bakom videofällan på Ibiza. Redan för ett år sedan gjordes försök att sälja videon till flera tyskspråkiga redaktioner. Försäljarna ville då ha ett sjusiffrigt belopp, men ska ha fått kalla handen. 

Uppenbarligen hoppades den eller de som legat bakom videoinspelningarna på Ibiza tjäna stora summor pengar på det politiska sprängstoffet. En knapp vecka efter att skandalen som fått Österrikes regering på fall briserade kommer det fram nya detaljer kring ”Ibiza-affären”. 

Redan förra våren ska flera redaktioner ha erbjudits att köpa filmen för ett ”sjusiffrigt belopp” i euro, rapporterar den tyska tidningen Die Zeit. Försäljarna ville testa om det fanns en marknad för videon och ville ha i storleksordningen mellan en och nio miljoner euro, motsvarande omkring mellan 9 och 90 miljoner kronor för materialet. De tyska tidningarna Süddeutsche Zeitung och Der Spiegel var två av redaktionerna som fick erbjudandet, men ska då ha tackat nej.

Videoinspelningarna från Ibiza ska vid den tidpunkten ha varit känd i en vidare krets. 

– Ryktet om att det fanns en video som belastar Strache har cirkulerat i Wiens politiska kretsar sedan ett år, säger Florian Klenk, chefredaktör för det vänsterliberala veckomagasinet Falter i Österrike, till Die Zeit.  

En av dem som ska ha erbjudits att köpa videon är den tyske komikern Jan Böhmermann. Under våren har han vid flera tillfällen refererat till scener ur videon, men då har ingen förstått vad han syftat på. 

Läs mer: De kan ligga bakom videofällan på Ibiza 

De nya uppgifterna skulle förklara varför han haft kännedom om innehållet långt före skandalen briserade. 

Av hänsyn till källskyddet vill ingen av tidningarna som avslöjade ”Ibiza-inspelningarna” ge några närmare uppgifter kring hur de har kommit över filmerna. Men de säger att det inte ska ha förekommit någon betalning. Det är dock oklart varför den eller de som för ett år sedan ville ha miljonbelopp för sitt material nu ska ha lämnat över samma material gratis. 

Läs mer: Heinz-Christian Strache har lämnat sina uppdrag – nya ministrar utnämnda