Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nya utkast till klimatavtal i Paris - men tonläget hårdnar

Sveriges klimatambassadör Anna Lindstedt till vänster.
Sveriges klimatambassadör Anna Lindstedt till vänster. Foto: Mats J

Två nya utkast till globalt klimatavtal presenterades i Paris på fredagen. Samtidigt har tonläget i förhandlingarna hårdnat. ”Nu blir det arbete 24 timmar om dygnet”, säger Sveriges klimatambassadör Anna Lindstedt till DN.

Det enda utkastet som nästan 200 länders tjänstemannadelegationer lyckats enas om är 46 sidor långt, en minskning med fyra sidor jämfört med i torsdags. Men de två diplomater som leder förhandlingarna har gjort ett komprimerat förslag på 38 sidor som de hoppas ska godkännas innan miljöministrarna tar över.

Anna Lindstedt beskriver stämningen i förhandlingsrummen som relativt god, men det har också blivit konflikter.

– Det går framåt, men långsamt. Vissa länders delegater har klagat på varandra, men vi har försökt vara konstruktiva för att komma framåt. Det har inte gått bakåt i alla fall. Helt plötsligt kan vi komma att ta stora kliv framåt i förhandlingarna. Så brukar det vara, säger hon.

Sverige ingår i EU:s förhandlingsdelegation som miljögrupper beskyllt för att inte vara tillräckligt pådrivande. För att driva på förhandlingarna meddelade Sverige, Tyskland, Storbritannien, Danmark och Nederländerna på fredagen att länderna skrotar outnyttjade utsläppsrätter på 634 miljoner ton koldioxid, vilket motsvarar Sveriges utsläpp under tio år.

– Det ger en positiv injektion i de samtal som pågår, säger miljöminister Åsa Romson (MP) till TT.

Romson och de andra miljöministrarna inleder officiellt förhandlingarna på måndag, men informella kontakter tas redan under den kommande helgen.

Samtidigt sällar sig Tyskland och Frankrike till de över hundra länder som öppnar för att i någon form ta med ett 1,5-gradersmål i avtalet. Men i torsdags kväll protesterade Saudiarabien och andra oljeländer.

– Vi såg en skärpning av tonläget. Konflikten gällde hur man ska behandla ett vetenskapligt inlägg om att ett tvågradersmål inte räcker, utan borde sänkas till 1,5 grader, säger Sven Harmeling, klimatansvarig på välgörenhetsorganisationen Care,

Sverige höll på torsdagskvällen ett långt bilateralt möte med Saudiarabien för att mildra konflikten.

– Då var de mycket mer kompromissvilliga. Men Saudiarabien är ett land som lever på en enda näring och då är de oroliga för sin överlevnad, säger Anna Lindstedt.

Förhandlingarna på tjänstenivå som pågått sedan i lördags leds av den algeriske diplomaten Ahmed Djoghlaf och amerikanen Dan Reifsnyder. Några veckor före Parismötet var avtalsutkastet som mest uppe i ett 70-tal sidor. Under den första veckans förhandlingar i Paris har dokumentet stegvis krympt. Det förslag som diskuteras mest är det som är nere på 38 sidor.

Men takten har varit långsam i förhandlingarna, vilket oroar miljögrupper.

– Det går framåt, men bara i mindre frågor. De stora frågorna som gäller finansiering skjuts fram till miljöministrar, säger Kaisa Kosonen, nordisk energiexpert på Greenpeace, som följer förhandlingarna på konferensområdet Le Bourget i Paris norra utkanter.

Hon var med också under det misslyckade Köpenhamnsmötet 2009 och ser stora skillnader.

– Vi har ett betydligt med koncentrerat dokument att arbeta med den här gången. Därför är jag optimistisk, även om mycket återstår att göra, säger Kaisa Kosonen.

Mer om klimatet

• Klimatmötet i Paris 2015. Läs DN:s samlade rapportering

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.