Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nya Zeeland får ingen ny flagga

Nya Zeeland behåller sin flagga.
Nya Zeeland behåller sin flagga. Foto: EPA

Miljontals nyzeeländare har tyckt till om ödet för landets flagga. Och enligt de första preliminära resultaten behåller Nya Zeeland sin gamla flagga.

Valet har stått mellan den nuvarande flaggan, med brittiska unionsflaggan i övre vänstra hörnet, och en ny svart/blå med en ormbunke. Premiärminister John Key stödjer den sistnämnda.

– Det handlar grundläggande om att ta bort Union Jack och sätta på silverormbunken, säger han till New Zealand Herald.

Foto:

Läs mer: Här är flaggorna som nobbades

Han förnekar dock att flaggomröstningen skulle bli en del av hans arv efter tiden som premiärminister.

– Jag kan inte säga vem som var kanadensisk premiärminister när de ändrade flaggan. De flesta kanadensare kan antagligen inte det. Det finns mycket som jag skulle vilja vara en del av, av det jag lämnar efter mig... Men flaggan tillhör inte det.

Även i Fiji pågår en liknande process för att ändra landets flagga, som också innehåller unionsflaggan. Enligt regeringen ska sms och sociala medier kunna användas för att rösta på ett antal alternativ. Kanada valde sin flagga 1965.

Quiz: Vad kan du om flaggor?

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.