Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-03-25 02:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nya-zeeland-tidigare-forskonat-fran-storre-terrordad/

Världen

Nya Zeeland tidigare förskonat från större terrordåd

En stor polisinsats pågår i Christchurch, Nya Zeeland, efter terrordåd mot två moskéer. Foto: Mark Baker/AP

Attackerna mot två moskéer i Christchurch är den utan jämförelse värsta terrorattacken i Nya Zeelands historia. Landet har tidigare bara upplevt något enstaka terrordåd med dödlig utgång. En masskjutning med många dödsoffer skedde dock för snart 30 år sedan.

Rätta artikel

Nya Zeeland har fram till attackerna på moskéerna i Christchurch haft ett rykte om sig som ett fridsamt land, och historien ger visst fog för det.

Mordfrekvensen brukar vara ungefär som genomsnittet i västvärlden utanför USA. De senaste åren har den sjunkit, och 2017 var den lägre än i exempelvis Sverige med 48 mord på en befolkning strax under 5 miljoner. Det var den lägsta nivån på 40 år.

Den värsta masskjutningen i Nya Zeeland fram till fredagen inträffade i kuststaden Aramoana den 13 november 1990. En man sköt då urskillningslöst ihjäl 13 människor efter en dispyt med en granne.

Den händelsen ledde till en diskussion om landets vapenlagar, som fortfarande är bland de liberalare bland länder utanför USA. Licens krävs men ingen registrering av vapnen.

Däremot har landet under de senaste 50 åren bara upplevt mindre sprängdåd och andra attacker och hotfulla försändelser som kan klassificeras som terrorhandlingar, visar sammanställningar. Sällan har liv krävts.

Här är de mest framträdande terrorhändelserna fram till moskémassakern:

1973: Den amerikanska ambassaden besköts utan att det ledde till några personskador.

1981: En bomb detonerade vid en rugbyplan i Christchurch. Ingen skadades.

1982: En bombattack mot en polisfacilitet i Wanganui dödade gärningsmannen, en anarkist.

1984: En väskbomb i en handelsbyggnad i Wellington dödade en person. Attacken misstänktes ha varit antifacklig, men ingen tog på sig ansvaret.

1991: En bomb detonerade vid en polisstation i Christchurch. Ingen skadades.

1996: En detonation vid premiärministerns fordon. Ingen skadades.

1997: Seglingstävlingen America’s Cups trofé förstördes med en slägga av en maorisk aktivist.

2001: Brev med cyanid skickades till USA:s ambassad i Wellington.

2003: Tre brev med cyanid skickades till postcentralen i Auckland, och samtidigt riktades hot mot America’s Cup-tävlingen och mot USA:s ambassad och de brittiska och australiska beskickningarna.

2003: Flera cyanidbrev sändes till de brittiska och amerikanska beskickningarna, och drycker förgiftades med cyanid. En grupp som kallar sig 11 september tog på sig ansvaret.

2008: Rörbomber hittades i Wellington innan de kommit till användning.

2008: Brev med gift sändes till jordbruksministeriet, till parlamentet och till centralbanken.

2008: Flera brev med gift och farligt pulver skickades till makthavare, bland andra dåvarande premiärministern Helen Clark. Ingen skadades av vare sig denna eller de tidigare försändelserna.

2014: Djuraktivister tände eld på en kycklingrestaurang. Ingen skadades.

2016: Två brandbomber kastades mot en ministers kontor, troligen i protest mot ett handelsavtal. Ingen skadades.

År 2008 inträffade även en relativt odramatisk flygplanskapning. Ett mindre plan i inrikestrafik kapades av en somalisk flykting. Ingen skadades.

Den dramatiska händelse på nyzeeländskt territorium som tidigare kanske varit mest känd är Rainbow Warrior-incidenten den 10 juli 1985, då franska underrättelseagenter sänkte miljöorganisationen Greenpeaces fartyg i Aucklands hamn.

Fartyget var på väg mot Moruroaatollen för att försöka stoppa en fransk provsprängning av kärnvapen.

Staden Christchurch har nu drabbats av två stora katastrofer på mindre än tio år. En kraftig jordbävning förstörde 2011 delar av centrum och vissa förorter, och nära 200 människor dödades.