Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-26 15:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nyarsledigheten-ar-slut-kineser-uppmanas-arbeta-hemifran/

Världen

Nyårsledigheten är slut – kineser uppmanas arbeta hemifrån

Shoppingdistriktet Wangfujing var folktomt på måndagen trots att nyårsledigheten tagit slut.
Shoppingdistriktet Wangfujing var folktomt på måndagen trots att nyårsledigheten tagit slut. Foto: Greg Baker/AFP

PEKING. Den förlängda nyårsledigheten på grund av det nya coronaviruset var på måndagen över i stora delar av Kina. Men i Peking och andra storstäder är det fortsatt ovanligt tyst. De som kan uppmanas att arbeta hemifrån. 

Även om nyårsledigheten nu är över är många gator i huvudstaden Pekings gator ovanligt ödsliga. Affärerna i det vanligtvis populära shoppingdistriktet Wangfujing gapar tomma eller har stängt. De flesta restauranger är igenbommade och många har fått uppmaningen att jobba hemifrån. 

Viruset är en utmaning för Kinas beslutsfattare. Å ena sidan vill de begränsa de ekonomiska effekterna och så snabbt som möjligt återgå till normala produktionsnivåer. Å andra sidan vill de stoppa virusets spridning. 

Lösningarna på den svåra ekvationen varierar. En del företag har gett sina anställda flexibla arbetstider för att undvika att för många vistas i kontorslokalerna samtidigt. Många avråder också sin personal från att åka kollektivt. 

Bland de företag som på måndagen återupptog produktionen finns biltillverkarna Tesla, Daimler och Ford.

Däremot väntar Toyota, Volkswagen, BMW och andra tills nästa vecka. Foxconn, som tillverkar bland annat Iphone, väntar ännu på klartecken från de lokala myndigheterna för att starta sin produktion i sin största fabrik i Shenzhen. 

Samtidigt rustar flera städer för att undgå ökad smittspridning när folk återvänder från nyårsledigheten. I de fastigheter som har vakter i entrén släpps endast boende på adressen in, inga besökare. Samtidigt måste de som återvänder från andra delar av landet registrera sig hos polisen. Om de varit i någon av de provinser som är mest drabbat av viruset tvingas de genomgå regelbundna medicinska kontroller. 

Antalet smittade i Kina i det nya coronaviruset är nu över 40 000, varav 27 är utländska medborgare. Av de 908, fler än i sars, som har dött, återfinns en klar majoritet i Hubei-provinsen där viruset uppstod. Där ligger fortfarande all verksamhet nere och väntas göra så lång tid framöver. 

Läs mer: 

Folkhälsomyndigheten: Omöjligt att säga när coronavirusets kulmen nås

Ytterligare fyra svenskar hemma från Wuhan