Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nyfodd-smittad-med-viruset-yngsta-hittills/

Världen

Nyfödd smittad med viruset – yngsta hittills

Patienter anländer till en mässhall omgjord till sjukhus i Wuhan.
Patienter anländer till en mässhall omgjord till sjukhus i Wuhan. Foto: AFP

En kinesisk bebis, bara 30 timmar gammal, diagnosticerades med det nya coronaviruset. Det är den yngsta person hittills som bekräftats smittad, och frågan är om barnet blivit smittat före eller efter födseln. 

Barnet föddes den 2 februari i Wuhan, det nya coronavirusets epicentrum, och modern var före förlossningen drabbad av sjukdomen, enligt uppgifter i statliga kinesiska medier som BBC refererar till 

Frågan är hur barnet smittats, om det skett i livmodern eller efter förlossningen genom droppsmitta från modern. 

– Det här är en påminnelse för oss att uppmärksamma moder-till-barnsmitta som en möjlig väg för spridning av coronavirus, säger chefsläkaren Zeng Lingkong på neonatalavdelningen på Wuhans barnsjukhus i en kommentar 

Enligt sjukhuset är barnet under observation och tillståndet stabilt. 

Hittills har bara ett fåtal barn smittats med viruset, som fram till och med onsdagen infekterat nästan 28.300 personer. Varför barn smittas i lägre grad är inte klarlagt, men det följer samma mönster som under de tidigare sars- och mersutbrotten. 

Enligt en rapport från Journal of the American Medical Association (JAMA) är medianåldern för de smittade av det nya coronaviruset mellan 49 och 56 år. 

Utöver bebisen i Wuhan finns ett par ytterligare kända fall, ett sexmånaders barn i Singapore och en åttaåring från Wuhan, som befinner sig i Australien. 

Läs också: 

Forskare: Framgång i arbetet med vaccin mot nya coronaviruset

WHO: Miljarder krävs för att stoppa viruset