Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-22 02:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/nyfodda-pandorna-i-berlin-i-politisk-hetluft/

Världen

Nyfödda pandorna i Berlin i politisk hetluft

De nyfödda pandorna som kan komma att heta Hong och Kong. Foto: Zoo Berlin/AFP

När tyska tidningen ”Tages Spiegel” frågade sina läsare vad de nyfödda tvillingpandorna skulle heta, föll valet på Hong och Kong. Nu kräver en tysk tidning att pandorna döps därefter för att visa Tysklands stöd till de senaste månadernas protester i Hongkong.

Den 31 augusti födde pandan Meng Meng två små pandor på Berlins zoo. 

Bara några dagar gamla har pandorna blivit föremål för den politiska debatten i Tyskland och i Hongkong. Det efter att tidningen Tages Spiegels läsare röstat fram ett namnförslag till pandatvillingarna: Hong och Kong.

Tidningen Bild kräver nu att pandorna döps till just Hong och Kong för att markera landets stöd till Hongkongborna som under de senaste månaderna protesterat mot ett lagförslag om att misstänkta brottslingar ska kunna överlämnas till Fastlandskina.

Tidigare uppmanade Hongkongaktivisten Joshua Wong Berlins zoo att namnge de två kinesiska pandorna ”Democracy” och ”Freedom”. 

– Tyskland kunde skicka en tydlig signal till Kina, sa Wong till tidningen Bild.

Pandans föräldrar Meng Meng och Jiao Qing har bott på Berlins zoo sedan 2017 som en del av Kinas så kallade pandadiplomati. För det betalar de Kina runt tio miljoner kronor per år och ännu mer kommer det att bli när familjen nu utökats. 

Men pandaungarna kommer inte stanna på Berlins zoo. De tillhör den kinesiska staten och kommer att återlämnas dit inom fyra år när de inte längre är beroende av sin mamma. 

Utöver bidraget Hong och Kong, hade läsarna även föreslagit namn som Ping & Pong, Feng & Shui, Yin & Yang och Tai & Chi.