Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Nytt ebolafall i sista minuten

För andra gången i år får världen vänta på att den senaste ebolaepidemin ska förklaras vara över. Och återigen dök ett nytt fall upp bara timmar innan faran kunde blåsas av.

Den 14 januari i år förklarade Sierra Leones hälsodepartement landet fritt från den fruktade sjukdomen som då hade krävt drygt 11.000 människors liv.

Men bara timmar senare kom uppgifter om ett nytt fall. En 22-årig kvinna, som nyligen avlidit, visade sig ha burit smittan och därmed sannolikt smittat flera andra och snart kom också rapporter om andra smittade.

Och i dag, torsdag, var det åter dags. 42 dagar efter det att det senaste fallet friskförklarats skulle Världshälsoorganisationen WHO tänkt att förklara Afrika fritt från ebolasmittspridning kom så beskedet om att ännu ett fall upptäckts.

Den här gången i grannlandet Guinea.

Enligt Guinee News är det en man och hans hustru som har avlidit efter diarré och kräkningar. När hälsovårdsmyndigheterna kom fram till parets by, Koropara, hittade de ett sjukt barn som visade sig vara smittat med ebola.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.