Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Nytt fall av karoshi i Japan – 31-åring arbetade ihjäl sig

Personerna på bilden har inget samband med artikeln.
Personerna på bilden har inget samband med artikeln. Other: Alamy

Efter 159 timmars övertid på en månad föll 31-åriga journalisten Miwa Sado ihop och dog i hjärtsvikt. Det är ett nytt fall av så kallad karoshi som avslöjas – japaner som arbetar tills de stupar.

Fallet är det senaste som vållar diskussion i Japan efter att Miwa Sados arbetsgivare, ett statligt etermediabolag, den här veckan gått ut med att Miwa Sado, som dog sommaren 2013, arbetade ihjäl sig.

Det var i samband med att hon bevakade två lokala val i Tokyo som arbetsbelastningen ökade kraftigt. Hon tog inte ledigt några helger, jobbade fram till midnatt varje dag och hade sammanlagt på bara en månad 159 timmars övertid, skriver New York Times.

Karoshi blev erkänt som fenomen i slutet av 1980-talet efter att kontorsarbetare börjat dö på jobbet, något som sågs som baksidan på det japanska ekonomiska undret.

De senaste åren har fenomenet diskuterats offentligt, och regeringen har försökt vidta åtgärder för att komma tillrätta med problemet, som beräknas kosta 2.000 japaner livet årligen.

I en departementsrapport från 2016 svarade närmare en fjärdedel av företagen i en undersökning att en del av deras anställda arbetade mer än 80 timmars övertid varje månad.

I ett annat känt fall av karoshi avgick ordföranden på reklambolaget Dentsu efter att en 24-årig anställd tagit sitt liv på grund av arbetsbelastningen.

En utredning från 2014 visade att Miwa Sados död var direkt orsakad av hennes jobb.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.